Ružić: Slučaj osmogodišnje devojčice alarm za sve nadležne institucije u Srbiji

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: RTS video printscreen
Podelite vest

Ministar prosvete Branko Ružić ocenio je danas da je slučaj osmogodišnje devojčice iz Beograda koju je otac držao zatvorenu u stanu i koja nije upisana u školu alarm koji zahteva još veće zajedničko delovanje svih nadležnih institucija u državi.

“Ja sam frapiran tim slučajem kao i svi građani ove zemlje i mislim da je to praktično odgovornost svih nas. Ako gledamo kako to zakon definiše, može da se kaže da je lokalna samouprava bila u obavezi da informiše i predškolsku ustanovu, zbog obaveznog predškolskog programa, ili samu školu”, rekao je Ružić za televiziju Pink.

On je kazao da je važno i da se otkrije da li je Centar za socijalni rad pratio postupanje roditelja kome je dodeljeno starateljstvo, naglašavajući da je nadležno tužilaštvo dalo nalog policiji da ispita sve te elemente.

“Takođe je važno da, kada se stalno prebacuje teret na nekoga, sad ne možete da znate da li je na toj lokalnoj samoupravi bila odgovornost, zato što ne znamo gde je dete bilo prijavljeno”, rekao je Ružić.

Podsetimo, devojčica je pronađena nakon što je partnerka njenog oca prijavila porodično nasilje. Policija je osmogodišnjakinju ponašla u kadi, jer je otac držao kao roba, bez hrane. Imala je svega desetak kilograma, nije bila upisana u školu. Po pisanju medija, devojčica se polako opravlja pod budnim okom lekara, ali će proces njenog oporavka biti dug, posebno kada se radi o mentalnom zdravlju.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x