Ružić: U 102 škole neće biti spajanja odeljenja, dok se za 8 još razmatra

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Ministarstvo prosvete RS
Podelite vest

Na sastanku sa predstavnicima reprezentativnih sindikata u prosveti, prvi potpredsednik vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić istakao je da Vlada Republike Srbije donosi sektorska povećanja već nekoliko godina, kao i da će ona biti i naredne godine u januaru.

Biće veća povećanja nego prošli put, rekao je ministar ističući da će, iako sa ovim povećanjem plate postaju gotovo duplo veće nego pre sedam godina, opet najpravičnije i najadekvatnije plate doneti uvođenje sistema platnih razreda koji očekujemo 2025. godine.

Paralelno, se ulazi u šestu fazu zapošljavanja prosvetnih radnika i uskoro će biti objavljen konkurs za još 2.553 radnih mesta koji se odnose na 2019. godinu, rekao je on. U toku je i izrada Posebnog kolektivnog ugovora u kojem su definisane određene povlastice.

Smatram da je ovo značajan pomak, jer ćete novim ugovorom imati jubilarnu nagradu za 40 godina staža, kao i pomoć za rođenje deteta“, kazao je Ružić.

Siguran sam da je svima jasno koliko Vlada proteklih godina investira u obrazovanje, kako u zapošljavanje, povećanje plata, bolje uslove školovanja, nove ili renovirane škole i mogu slobodno reći da ulaganja nisu nikad bila veća. Ipak, dodao je on, osećao bih najveću sreću kada bismo rešili apsolutno sve zahteve i potrebe koje iskazujete“, istakao prvi potpredsednik.

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković rekla je da je pohvalno što je ministar izražavao razumevanje sve vreme tokom svog mandata, i da je svojim radom činio da se zaposleni u prosveti osete dobro, kao i da je prepoznata žrtva nastavnika da tokom pandemije nastava, bilo redovna ili onlajn, funkcioniše najbolje moguće. Istakla je da smatra važnim da broj učenika u odeljenjima bude 24, ali da je važno da se ograniči narednim zakonskim rešenjem na 28 tamo gde ima 30 i da se to smanjenje može vršiti sukcesivno.

Ministar je rekao da je republički prosek dosta ispod 24 učenika u osnovnim školama, kao i da ima samo 1,1% odeljenja sa preko 30 učenika, dok sa 10 i manje ima skoro 30% odeljenja širom Srbije, ali da u potpunosti razume zahtev i da je rešiv ukoliko se razmotri i proširenje kapaciteta tih škola sa većim brojem, kako prostornih, tako i nastavnih.

Predsednica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić istakla je da se nada da će povećanje plata, kao i platni razredi uslediti što pre, kako bi prosvetni radnici dostigli dostojanstveniji nivo života.

Na sastanku je rečeno i da je došlo do pogrešnih tumačenja mogućnosti da se kombinuju odeljenja od 5. do 8. razreda i ministar je istakao da to nije imperativna norma, već opcija za sredine gde učenika više nema, odnosno gde ima problem sa obezbeđivanjem nastavnika. „Nikakvih ukidanja škola nema, odeljenja niti radnih mesta“, jasno je rekao ministar i dodao da su škole te koje imaju uvid i razmatraju najbolje opcije za svoju sredinu i da se obraćaju nadležnim školskim upravama za saglasnost.

Od 110 zahteva koje su do sad škole uputile da ne bude spajanja, već su se školske uprave saglasile sa 102, a ostalih 8 dostavljeni su sektoru na dalje razmatranje. Svakako nema ni govora o stotinama zatvorenih škola ili bilo kakvim sličnim besmislicama. Učenik će uvek biti interes broj jedan za nas, podvukao je ministar.

Srđan Slović, predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“, napomenuo je da je važno da se izjednače plate zaposlenih u studentskom i učeničkom standardu.

Zamenik predsednika Sindikata radnika u prosveti Srbije Milan Trbović rekao je da se, kada se budu radile platne grupe i platni razredi, vodi računa da se prepozna opterećenost nastavnika i uvrsti u sistem platnih razreda.

Prvi potpredsednik vlade i ministar Branko Ružić poželeo je svim zaposlenima i učenicima srećan početak školske godine uveren da će i ona proći u najboljem redu.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x