Saopštenje Srpskog geološkog društva povodom učestalih napada na geologe i geologiju kao nauku

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

ilustracija, Cerjanska pećina, Srbija Vesti
Podelite vest

Prof. dr Vladmir Simić, predsednik Srpskog geološkog društva (SGD), izrazio je žaljenje zbog, kako kaže, sve učestalijih nekorektnih napada na geologiju kao nauku i struku. U saopštenju koje je prosledio medijima, Simić navodi da se geolozi na terenu sve češće suočavaju sa napadima lokalnog stanovništva, ali da oni “nisu ni neprijatelji države, ni građana ove zemlje”.

Projekti geoloških istraživanja, pre svega čvrstih mineralnih sirovina u Republici Srbiji, izazivaju značajnu polemiku u našoj javnosti.

“Polemika sama po sebi nije nepoželjna, premda ona često nije ni na minimalnom nivou stručne i argumentovane rasprave. Nije problematično, niti nezakonito to što neki građani Srbije ne žele da imaju rudnike u svojim sredinama, pa stoga ne žele ni da se kod njih vrše geološka istraživanja i voleli bi da ih zabrane. Međutim, ono što jeste problematično i nezakonito jeste činjenica da se putem brojnih medija i društvenih mreža, našim geolozima, većinom članovima Srpskog geološkog društva, upućuju otvorene uvrede i pretnje da postanu „lovina“ samo zato što vrše svoj stručni, terenski posao u skladu sa ovlašćenjima i zakonskom regulativom Republike Srbije”, navodi Simić u saopštenju.

Кao kulminaciju tog procesa ističe fizičke napade na geologe na terenu, neovlašćeno sprečavanje njihovog kretanja, ali i zadržavanje i ispitivanje od strane samoorganizovanih grupa građana na lokalu.

“Srpsko geološko društvo najoštrije osuđuje bilo čije i bilo kakve aktivnosti koje nisu u skladu sa zakonom, a naročito ograničavanje prava geolozima na slobodno kretanje i rad, koje garantuje Ustav. Srpsko geološko društvo smatra napade na geologe i otimanje uzoraka i slične aktivnosti povredom zakona na koje bi državne institucije trebalo da reaguju u skladu sa odgovarajućim zakonima. Duboko smo zabrinuti neodgovornim i nepromišljenim izjavama o geologiji kao nauci i struci, posebno od članova akademske zajednice, što je apsolutno nedopustivo, nekolegijalno i neetičko ophođenje prema našoj struci, i odražava potpuno nepoznavanje geologije kao nauke”, ističe predsednik SGD

Geolozi u Srbiji su oduvek radili izuzetno važne poslove za društvo i državu, kaže Simić, i podseća da su srpski geolozi imali ogroman broj istraživanja na otvaranju površinskih kopova uglja u Кolubarskom i Кostolačkom basenu, bakra u Boru i Majdanpeku, kao i mnogih drugih objekata koji su temelj privrede Srbije.

“Svi kapitalni infrastrukturni objekti (autoputevi), nisu mogli biti izgrađeni bez odgovarajućih geoloških istraživanja, nijedan kamenolom nije otvoren bez geološkog elaborata i odgovarajuće potvrde nadležnog Ministarstva. Brojne fabrike za flaširanje vode nisu se otvorile same od sebe, nego su te vode prethodno istražile naše kolege hidrogeolozi. Želimo da ukažemo najširem građanstvu na činjenicu da bez geologa nema nijednog puta u Srbiji, nijednog izvorišta vode za vodosnabdevanje, nijednog rudnika u kome rade hiljade ljudi izdržavajući svoje porodice, nijednog postrojenja za eksploataciju nafte, nema saniranja klizišta, nema predviđanja zemljotresa i procene seizmičkog hazarda”, piše u saopštenju SGD.

SGD ne traži nikakve privilegije za svoje članove, već samo očekuje normalan odnos prema struci koja svoj posao radi u skladu za Zakonima ove države, etičkim kodeksom i uz puno uvažavanje interesa čitavog društva.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x