SEDAM GODINA POSTOJANJA LOVAČKOG KLUBA “ARTEMIDA“ ZEMUN

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Artemida Zemun
Podelite vest

Srpski damski lovački klub „ Artemida“  formiran  je u aprilu  2013. godine kada je održana osnivačka Skupština. Тog dana u Padinskoj Skeli okupilo seoko 20-tak dama iz cele Republike, a upravo je ta činjenica bila je presudnada Klub ponese zvaničan naziv SRPSKI DAMSKI LOVAČKI KLUB „ ARTEMIDA“ sa sedištem Zemunu.

Utvrđujući svoje ciljeve  na osnivačkoj Skupštini,definisanoje da Klub želi da bude aktivni učesnik u svetu lova, lovne kinologije i lovnog streljaštva.Kao jedan od prioritetnih ciljeva izdvojen je i taj da se želepromeniti  gledišta  i stereotipi o ženama lovcima .

SDLK „ARTEMIDA“ okuplja 44 članice iz cele Srbije sa prebivalištem od Niša na jugu do Ade i Bačke Topole na severu Srbije. Upravo ovako raznoliki sastav članstva koje čine devojke različite nacionalnosti, vere, obrazovnog  i materijalnog statusa, a opet sve sazdane u jedinstveni  tim  koji  gde god da  se pojavi odišeskladom,kulturom,šarmom i lovačkim umećem jeste ono što  najbolje definiše ovu organizaciju.

Predsednica  Kluba  je Tamara Pešti iz Ade, a predsednica Skupštine je dr Milosava Matejevic iz Stare Pazove, docent na katedri za lovni turizam na PMF-u  u Novom Sadu. Pored njih dve tu su i članice UO : Mina Đurđević-Vojinović iz Niša, Katarina Đorđević iz Kovina, Biserka Jevtić iz Grocke, Momirka Babac Grulović izŠida.

Sa ponosom se ističe i činjenica da je u članstvu Artemide jednina žena predsednik LU gospođa Mirjana Kurbalija iz Šida koja je predsednica LU „CERJE“ iz Šida, zatim upravnica lovišta LU „Grada Zrenjanina“  i poznati lovni radnik gospođa Milena Romanelli iz Zrenjanina, predsednica lovačke sekcije „Zvečka“ u LU „OBRENOVAC „gospođa Željka Popović- Badrić,ali i sve ostale devojke koje u svojim sredinama postaju prepoznate i priznate  kao lovci i kao lovni radnici.

Klub je zastupljen u Skupštini LSS i LSV sa svojim predstavnicima. Dok sa ostalim savezima( LSCS, LSKIM i LSJIS) ima jako dobre  i prijateljske odnose. Podrška koja dolazi od lovačkih saveza puno znači za Klub, kao i podrška Lovačke Komore Srbije i Uprave za šume u Ministarstvu  poljoprivrede RS. Činjenica da je predstavnicama Kluba pripala čast da govore u ime žena lovaca na svečanostipovodom 120 godina organizovanog lovstva u Srbiji  kao i prilikom održavanja Skupštine FACE-a u govori o podršci  i priznanjurezultata koje Klub postiže.

SDLK „ ARTEMIDA“  ima dobru saradnju sa damskim  lovačkim klubovima iz Mađarske, Hrvatske, Slovenije i koleginicama iz Republike Srpske.  Članice  Artemide  učestvovale su na manifestacijama i u damskim lovovima koje su organizovali ovi  klubovi, a njihovi predstavnici  bili su aktivni učesnici „ARTEMIDA KUP-a“ koji organizuje SDLK  ARTEMIDA. A to je ono na šta je SDLK „ ARTEMIDA“  posebno ponosan, ovo je manifestacija međunarodnog  karaktera  i do sada je održana  tri puta 2015, 2017. i  2019. godine , ova  manifestacija je takmičarsko edukativnog karaktera i okuplja  lovkinje iz Republike  Srbije i zemalja u okruženju. U toku tri dana lovkinje  se  međusobno takmiče za u tri  discipline:

1. gađanje glinenih golubova – trap disciplina,

2. gađanje lovačkim karabinom u stajaću metu

3. gađanje  lukom i strelom u kružnu metu.

Pored ovog  takmičarskog  dela jedan segmet  manifestacije je edukativnog  karaktera,  na poslednjem Kupu bila je tema: Afrička kuga divljih svinja, više nego aktuelna tema za sve lovce u regionu. Tradicionalno se ova manifestacija završava grupnim lovom za sve učesnike i goste.

Od svog nastanka  Klub se opredelio  da aktivno učestvuje  na lovačkim, kinološkim i streljačkim manifestacijama kao što su L-K Kup „Svet Hubert“ , liga LSS u pucanju glinenih golubova (Trap disciplina) i razne lokalne manifestacije u organizaciiji lovačkih udruženja. Nalovno kinološkom kupu „Sveti Hubert“ u proteklim godinama postojanja kluba, učestvovalo  je više članica  koje su postizale zapažene rezultate sa svojim psima . Bile su to izmedju ostalih: Tamara Pešti, Mina Đurđević- Vojinović, Jasmina Silaski , Jelena Bojović, a najbolje rezultate ostvarila je Katarina Đorđević iz Kovina kojaje bila pet puta prvak Vojvodine, šest puta  državni prvak Srbije, dva puta prvak Balkana i jednom 6. na Svetu .U proteklih bez malo  8 godina postojanja, gotovo svake godine u finalu lige LSS u pucanju glinenih golubova na crtu su izlazile clanice „ARTEMIDE“ i postizale dobre rezultate. Takođe, učestvovalesu i na lokalnim takmičenjima koja su organizovala lovačka udruženja.Danijela Bogdanović iz Lajkovca, Nikoleta i Renata Borbaš iz Novog Bečeja, Laura Dvorski takođe iz Novog Bečeja  i Tijana Andrejić  iz Beograda osvajale su pehare na vatrenoj liniji često odmeravajući  „snagu“  ili  „oko“ i sa muškim kolegama.

SDLK „ARTEMIDA“ nije korisnik lovišta tako da nema svoje lovište kojim gazduje ali veliki broj prijatelja koje Klub ima među korisnicima lovišta i kolegama lovcima omogućilo je članovima Kluba nekoliko zajedničkih lovova i druženja u toku godine. Tako su se izdefinisali sad već tradicionalni lovovi  na divlje svinje kod  prijatelja iz LU „SRNA“ Majdanpek i to u sekcijama Rudna glava i Jasikovo, zatim u LU „SREM“  iz Šida sekcija Vašica , kao i novom LU „CERJE“ iz Šida gde je predsednica ujedno i članica kluba Mirjana Kurbalija.Osim ovih  lovačkih udruženja , Artemidi su gostoprimstvo  ukazali i : LU „KOVIN“ sekcije „Fazan“ Kovin i „Zec Bavanište, LU „GOLUB“ V. Gradiše sekcija „Ostrvo“, LU „SREDNJEVO“ sekcija Tribrode, LU „NIŠ“, LU „CRNI VRH“ Bunar, LU“ROGOT“ Batočina, LU „Fruškogorski  jelen“  sekcija LD „Fazan“  Vizić., kao i JP Nacionalni park  Fruška gora.Pored zajedničkih  lovova, svaka članica Kluba lovi u svom matičnom lovačkom udruženju gde su aktivne tokom svih akcija koje podrazumeva odgovorno gazdovanje jednim lovištem Od brojanja divljači, prehrane, kontrole i redukcije predatora, odgoja fazanskih pilića , obnove i izgradnje lovno tehničkih objekata u lovištu.

SDLK“ ARTEMIDA“ je društveno odgovorna organizacija koja je organizovala nekoliko humanitarnih  akcija kao sto su: prikupljanje stvari  i paketića za decu bez roditelja u Zvečanskoj ulici u Beogradu, akcija dobrovoljnog davanja  krvi  za KBC Zemun, prikupljanje i dostavu pomoći  za poplavom pogođeno Kučevo. Takođe , klub je sa velikim zadovoljstvom podržao akciju „Sa lovcima do čiste Srbije“ koju je pokrenuo LSS sa resornim ministarstvom ZŽS, zatim  i samostalnu akciju uređenja zelenih površina u Zemunu zajedno sa Klubom mladih Zemuna.

Predstavnici  Kluba  boravili su 2019. godine na KIM i posetom našim kolegama simbolično pružili podršku i pokazali da su oni deo srpskog lovstva i da teritorija KIM za SDLK „ARTEMIDA“ jeste teritorija južne srpske pokrajine I neotuđivi deo naše zemlje.

Ovo bi ukratko bilo prestavljanje Srpskog damskog lovačkog kluba „ARTEMIDA“ i prvih 7 godina postojanja i rada ove organizacije. Uvereni  smo da su najbolje godine tek pred njima.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
1 Коментар
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
ivan
4 months ago

Svaka cast-drago mi je da za ovaj vid aktivnosti postoji interesovanje lepseg pola!

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x