Seizmolog Slavica Radovanović: Ne širiti paniku zbog blagih potresa, treba voditi računa o gradnji

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Pixabay/Tumisu
Podelite vest

Seizmolog Slavica Radovanović izjavila je da mediji ne treba da “šire paniku” zbog potresa u Srbiji i poručila da treba voditi računa o kvalitetu gradnje objekata.

“Apsolutno je kontraproduktivno dnevno izveštavati o zemljotresima koje niko nije ni osetio”, kazala je Radovanović za portal VOICE.

Nakon što je 6. februara zemljotres pogodio Tursku i Siriju, mediji izveštavaju i o najmanjem podrhtavanju tla koje se registruje u Srbiji i zemljama regiona, a naslovi su “neretko propraćeni senzacionalističkim porukama i predviđanjima”, naveo je VOICE.

VOICE je naveo podatak da se, samo u Srbiji, godišnje registruje 1.200 zemljotresa, što znači da se “tlo gotovo nikada i ne smiruje”.

Prema podacima Republičkog seizmološkog zavoda, samo od početka godine Srbiju je pogodilo 167 manjih zemljotresa, od čega je najveći broj njih registrovan u Majdanpeku i Boru – 116.

“Kada je reč o Boru i Majdanpeku, često se zapravo registruju miniranja. Takva miniranja uopšte nisu zemljotresi i ne govore ništa o seizmičkoj aktivnosti”, objasnila je Radovanović.

Prema njenim rečima, umesto panike koja se širi, građani treba da budu svesni prednosti blagih zemljotresa o kojima se sada svakodnevno izveštava.

“Bilo bi najbolje kada bismo stalno imali male zemljotrese i da se nigde ne nakuplja seizmička energija i da nigde nemamo snažan zemljotres”, kazala je Radovanović.

Psiholog Tanja Bokun upozorila je da mediji na taj način “drže publiku u stanju permanentnog straha”, zbog čega građani stalno traže nove informacije.

Bokun je dodala da aktuelno medijsko izveštavanje o zemljotresima povećava već postojeću uznemirenost kod građana zbog prethodnih kriza, poput pandemije i rata u Ukrajini.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x