Selaković na marginama Generalne skupštine UN održao 100 sastanaka

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Nikola Selaković; Foto: Beta
Podelite vest

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković imao je na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (GS UN) u Njujorku ukupno 100 sastanaka i potpisao 12 sporazuma, protokola i memoranduma, saopšteno je danas iz resornog ministarstva.

Selaković se na marginama GS UN sastao sa kolegama ministrima spoljnih poslova iz više država sveta i sa predstavnicima Kongresa SAD i sa predstavnicima Američko-jevrejskog komiteta, Alijanse civilizacija, ali i Svetskog ekonomskog foruma, navedeno je u saopštenju.

“Кada se svede računica ovogodišnje Generalne skupštine UN i sastanaka na marginama, mogu sa ponosom da kažem da je održano ukupno 100 susreta, od toga 95 sa ministrima spoljnih poslova i pet sa predstavnicima Američko-jevrejskog komiteta, Alijasne civilizacija i Svetskog ekonomskog foruma”, naveo je šef srpske diplomatije.

Prema njegovim rečima delegacija Srbije zaključila je 12 sporazuma, memoranduma i protokola, a ta intenzivna diplomatska aktivnost završena je potpisivanjem i sporazuma o ukidanju viza na službene i diplomatske pasoše sa Senegalom.

Selaković je rekao da je to bila odlična prilika da se afirmiše politika Srbije, a da su kolege ministri spoljnih poslova iz različitih država na sastancima koje je imao bili pod utiskom nakon obraćanja predsednika Aleksandra Vučića na Generalnoj skupštini UN, navodi se u saopštenju.

“Bili su pod utiskom upravo tog govora, govora koji je potvrdio dosledno poštovanje međunarodnog prava, poštovanje uloge UN i poštovanje važećih rezolucija SB UN od strane Srbije koja geografski i po broju stanovnika nije velika zemlja, ali zemlja koja čvrsto veruje da je posvećenost malih i srednjih zemalja međunarodnom pravu najjači saveznik u našoj borbi za zaštitu naših vitalnih državnih i nacionalnih interesa”, rekao je Selaković.

Кako je preneo, bilo je izuzetnih razgovora sa predstavnicima država koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Кosova, kao i sa onima koje to nisu i koje su još jednom potvrdile podršku i posvećenost zaštiti vitalnog principa nepovredivosti teritorijalnog integriteta i suvereniteta međunarodno priznatih država članica UN.

Selaković je ocenio da je ova godina bila veoma izazovna za UN i da je za Srbiju od vitalnog značaja da se vrati na scenu multilateralizam koji je trenutno u svojevrsnoj krizi, i da se ojačana uloga UN i borba za zaštitu državnih i nacionalnih interesa Srbije na Kosovu i Metohiji u svetlu poštovanja međunarodnog prava.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x