Selo dobilo ime po vrsti kruške a njegove domaćice najpoznatije su pletilje na Balkanu – “SIROGOJNO”

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

SIROGOJNO: Vidi Srbiju
Podelite vest

Selo “Sirogojno” nalazi se na samo 20-tak kilometara od centra Zlatibora.

U ovom selu živi oko 600 meštana i oni su uglavnom okrenuti poljoprivredi i turizmu. Pletilje iz ovog kraja poznate su po svom zanatu širom sveta. Ipak ovo selo najpoznatije je po muzeju na otvorenom koji prikazuje arhitekturu, organizaciju samih zdanja, način života i rada meštana brdsko – planinskih predela dinarske regije, koji su od davnina naseljavali ove krajeve.

SIROGOJNO: Vidi Srbiju

Kompleks ovog jedinstvenog muzeja na otvorenom prostire se na pet hektara i ima 50 objekata. Svi ovi objekti nisu od davnina tu i bili već su preseljeni, tj. donet iz obližnjih sela.

Svaka od kuća ima svoju postavku sa posebnom tematikom i težnju da na što bolji način predstavi život tadašnjih meštana zlatiborskih sela.

Brojni turisti rado zaviruju u ove odaje jer se obilaskom stiče prava slika života naših predaka.

Kompleks crkve Svetih apostola Petra i Pavla iz XVIII veka i Muzeja na otvorenom stavljeni su pod zaštitu zakona kao kulturno dobro – spomenik kulture od izuzetnog značaja a 2013. godine Muzej je proglašen za ustanovu kulture od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju.

 

Tekst je deo projekta “Zlatiborska sela”, koji je sufinansiran od Opštine Čajetina, na osnovu konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja na teritoriji te opštine za 2022. godinu.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x