Selo poznato po najboljoj pršuti u Srbiji – Mačkat kraj Zlatibora

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Turistička organizcija Zlatibora
Podelite vest

Ovde ćete probati najbolju pršutu, poručiće vam Zlatiborci. Poslušajte ih i posetite ovo domaćinsko selo koje se nalazi na severoistočnim obroncima Zlatibora, na samo 16 kilometara od centra Zlatibora.

U selu Mačkat nalazi se crkava posvećena svetom Iliji, koja je jedna od najstarijih u ovom kraju. Od 1809. godine, sve do 1858. godine, bila je brvnara u Mačkatu. Nova crkva je sagrađena 1859. godine. Na ikonostasu carske dveri i ikona Hrista delo su Aleksija Lazovića.

U Mačkatu postoji i dvorac. Sagradio ga je ratnik, Ratko Šopalović (1893–1969) koji je vojevao u balkanskim i Prvom svetskom ratu, hrabrošću stekao dve Karađorđeve zvezde, od vojnika postao rezervni potpukovnik.

Mačkat je čuven po kafanama, a pored pršute gosti po preporuci često naruče jagnjetinu koja je kažu najbolja u ovom kraju.

Svakog januara ovde se organizuje poznata Pršutijada, sajam suvomesnatih proizvoda. Na Pršutijadi se biraju najbolji srpski suvomesnati proizvodi i preko 20 proizvođača predstavlja užičku goveđu, svinjsku i ovčiju pršutu, slaninu, stelju i kobasicu. Pršutijada svake godine beleži veliku posećenost i broji i do desetak hiljada gostiju koji posete ovu sada već tradicionalnu manifestaciju.

U video priči Turističke organizacije Zlatibora koja sledi, videćete sve lepote ovog popularnog zlatiborskog sela ali ipak za pravi doživljaj morate doći i probati sve specijalitete…

Tekst je deo projekta “Zlatiborska sela”, koji je sufinansiran od Opštine Čajetina, na osnovu konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja na teritoriji te opštine za 2022. godinu.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x