Sindikati Sloga podržali štrajk rudara u Resavici

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: sloga.org.rs
Podelite vest

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” podržali su Štrajkački odbor Sindikata radnika Resavice i rudare svih devet jama Preduzeća za eksploataciju uglja “Resavica” koji su najavili da će od danas, krenuti u potpunu obustavu rada uz poštovanje minimuma procesa rada.

“Pozivamo Vladu Srbije i Ministarstvo rudarstva i energetike da odmah prihvati sve opravdane zahteve rudara, poveća im zarade, kako Srbija ne bi usred zime ostala bez struje iz sopstvenih izvora. Pozivamo i sve sindikate i celokupnu javnost u Srbiji na solidarnost sa rudarima i podršku”, navedeno je u saopštenju Sloge.

Sindikati navode da je godinama, a posebno nakon potpunog raspada Elektroprivrede Srbije (EPS), ozakonjena prinudna eksploatacija srpskih rudara kroz niske plate i loše uslove rada.

“Umesto da se kazne i sankcionišu oni koji su lošim upravljanjem uništili EPS, teret nesagledive štete se prebacuje na one koji svakodnevno silaze u jame, ucenjeni ekonomskim motivom za mizerne plate koje su jedva dovoljne za preživljavanje, a ne za život”, ocenila je Sloga.

Dodali su da pored niskih zarada postoje i drugi problemi kao što je zastarela tehnologija opasna po živote rudara, o čemu svedoči i tragedija iz aprila ove godine kada je u rudniku “Soko” kod Sokobanje poginulo osam rudara, a 18 ih je povređeno.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x