Posebno ga slave porodilje i žene koje ne mogu da rode, kako bi im Bogorodica zaštitila decu i podarila im porod.

Slavimo Vavedenje Presvete Bogorodice – posebno porodilje i žene

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Vavedenje Presvete Bogorodice, jedan od dvanaest velikih hrišćanskih praznika.

Vavedenje Presvete Bogorodice je jedan od najvećih praznika posvećenih Bogorodici i obeležava uspomenu na dan kada je Bogorodica, u pratnji svojih roditelja Joakima i Ane, prvi put uvedena u hram Božiji.

Ona je prema predanju prva zavetovana devica u istoriji hrišćanstva. U Jerusalimu je još kao trogodišnje dete uvedena u hram gde se, pred Bogom i ljudima, zavetovala na devičanstvo.

Ovaj praznik u našem narodu se naziva i Sveta Prečista ili Ženska Bogorodica, a smatra se ženskim praznikom. Posebno ga slave porodilje i žene koje ne mogu da rode, kako bi im Bogorodica zaštitila decu i podarila im porod.

Danas se ne započinju nikakvi važni poslovi, jer se veruje da je usečni dan. Pored toga ne bi trebalo uzimati noževe, makaze ili neka druga sečiva. Veruje se da će tako i čeljusti zveri preko predstojeće zime ostati zatvorena.

Vavedenje Presvete Bogorodice slavi se kao krsna slava, a ovaj dan obeležavaju i stočari, jer veruju da im Bogorodica štiti stoku od zveri.

Na Vavedenje se posebno gleda kakvo je vreme. Ako osvane sunčan dan, sledeća godina će biti lepa i sunčana. Sa druge strane, ako padne kiša, veruje se da će biti rodna godina, a jak vetar da je nerodna.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x