Sokobanja sredinom avgusta – i za stare i za mlade

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Sokobanja Foto: Srbija vesti
Podelite vest

Sredina je avgusta, a Sokobanja je puna “kao oko”. Razlog su svakako turistički vaučeri Vlade Srbije, ali ne samo oni. Sokobanja miriše na borovu šumu i svežinu, a hladovinu koja se može naći  u kafićima na šetalištu, nemaju srpski gradovi okovani betonom.  Domaćini su ljubazni, a cene  prilagođene prosečnom gostu.

Vazduh koji odiše svežinom

Na parkinzima automobili sa registracijama bukvalno iz cele Srbije, najviše je južnjaka, ali ne mali broj Novosađana i Beograđana. Svi su ovde došli ili da se odmore, ili leče.

Sokobanja je poznata po čistom vazduhu jer je okružuju dve planine, Ozren i Rtanj, a sama se nalazi na 400 metara nadmorske visine, zato ovde dolaze porodice sa decom koja imaju probleme sa disajnim organima. Kažu da se posle samo jednog dana provedenog u Sokobanji, bez terapije, nos otpuši  i lakše diše. I ne samo to, Sokobanja je Meka i Medina za reumatske bolesti, a mnogobrojne mogućnosti za šetnju planinskim stazama ubrzavaju metabolizam i stimilušu gubljenje masnih naslaga.

Ovo je delić mediciniskog aspekta, za one koji nisu tu zbog lečenja, već zbog odmora, Sokobanja je takođe raj na zemlji.

U centralnom parku ima hladovine kao usred šume.

Popločane staze sa cvećem su takođe tu, ali priroda je ostala netaknuta. Isto je  sa banjskim šetalištem, koje osim mermera ima i stoletne drverede sa obe strane. Tu se nalaze  kafane, kafići, poslatičare, kao i trafike sa suvenirima.

Foto: Srbija vesti

Cene u ugostiteljskim objektima

Iako je Sokobanja okrenuta turizmu, cene su mudro formirane i reklo bi se, prlagođene prosečnom turisti. Beograđani će ovde kafu platiti manje nego u Beogradu, Nišlije će pak platiti ist kao u svom gradu.

Espreso se na glavoj promenadi prodaje po ceni od 120 do 140 dinara, kolač 120, dok parče torte košta 200 dinara.

Na glavnoj promenadi i u njenoj blizini nalazi se i nekoliko veoma lepih kafana sa ljubaznim osobljem. Njihov meni za kompletan ručak  ( supa/čorba, salata, nekoliko vrsta gotovih jela, lepinja) je 700, odnosno 600 dinara.

Komplet večeru u koju je uračunat roštilj ili riba, salata i lepinja možete platiti 500 ili 600 dinara / po osobi).

Ove cene čine da se u kafićima i kafanama traži mesto više.

U Sokobanji obavezno probajte burek s mesom, četvrtina je 160 dinara i vredi, jer ćete zaista pojesti meso, a ne luk ili soju.

Pečenjare nude vruće praseće i jagnjeće pečenje i to po ceni od 1400 ili 2000 dinara za kilogram. Jagnjeće pečenje treba kupovati za ručak, jer su količune ograničene i ako, primera radi, hoćete za večeru, već je rasprodato.

Zašto za smeštaj izabrati  Vilu Vortex

Sokobanja nije ravna, pa je dobra za sticanje kondicije. Valjda nema ni jedne banje u Srbiji koja ima više pansionskih ponuda od nje, a cene su slične, kreću se u proseku od 20 do 30 evra,

Jedan od boljih smeštaja koji se može naći u Sokobanji je Vila Vortex koja je lokacijski smeštena uz centralni banjski park. Iz ove vile sve je blizu, kako pijaca koja se nalazi na dva minuta hoda, tako i  gradski park u koji gleda sam ulaz u vilu, pa i promenada na koju se izlazi iz parka.

Vila ima parking za svoje goste, što je u toku sezone veoma važno, jer je prostora malo, a automobila mnogo. Dnevni parking inače košta 160 dinara, ako se nađe mesto.

Vila Vortex ima dva sprata, a apartmani / studija  opremljeni su novim nameštajem  i pokućstvom. Sobe su svetle i čiste, sa udobnim ležajevima, čajnim kuhinjama, malim frižiderom i  TV aparatom. Kupatilo malo i uredno, peškiri sa monogamom vile.

I sve to u pastelnim oker, narandžastim i braon tonovima.

Čajne kuhinje opremljene su najosnovnijim pokućstvom, čašama, šoljicama za kafu, tanjirima, priborom za jelo. Ovde se ne može kuvati jelo, ali se može jesti gotov obrok, ili skuvati kafa i čaj.

Ono što je najlepše u Vili Vortex su ljubazni domaćini, koji dočekaju gosta i isprate ga. Tihi i nenametljivi, a uvek tu kada je potrebna neka informacija ili konsultacija.

Za smeštaj, topla preporuka – Vila Vortex.

VILA VORTEX

Sokobanja je popularna  ne samo među starijim generacijama, na šetalištu se ovog avgusta moglo videti puno porodica sa malom decom i bebama.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x