SP 2022 – Brazil, Argentina, Francuska… ko će osvojiti pustinjsku zvezdu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: Nebojša Paraušić
Podelite vest

Četiri godine nakon što je Francuska osvojila svoju drugu titulu, fudbal čeka novog gospodara na Mundijalu u Kataru, ali najveći favoriti poput Brazila, Argentine ili Francuske plaše se da će se zaglaviti u pesku tokom netipičnog Svetskog prvenstva koje obećava iznenađenja.

Prvo moderno Svetsko prvenstvo koncentrisano na tako maloj teritoriji, prvi planetarni turnir zakazan za kraj kalendarske godine, prekidom klupske sezone u Evropi, pun je neizvesnosti za 32 kvalifikovane selekcije.

Većina njih neće imati pripreme ili seriju prijateljskih utakmica za ovo 22. izdanje Svetskog prvenstva, koje će trajati kraće, 28 dana.

Zbog svega ovoga, prednost će imati timovi koji su već dobro uigrani, kao što je Nejmarov Brazil, selekcija broj 1 na Fifinoj rang-listi, ili Argentina Lionela Mesija, šampion Južne Amerike 2021. godine i neporažena u 35 mečeva.

Posle 20 godina evropske dominacije (Italija 2006, Španija 2010, Nemačka 2014. i Francuska 2018), da li je došlo vreme Južne Amerike? Ovo je, na primer, mišljenje španskog selektora Luisa Enrikea koji kao glavne favorite vidi Argentinu i Brazil.

U potrazi za onim što bi krunisalo njegovu sjajnu karijeru, Mesi navodi dva velika kandidata za titulu, Francusku i Brazil, a posle njih stavlja Argentinu, Nemačku, Englesku i Španiju.

“Francuska ima impresivne igrače, vrlo jasne ideje, baš kao i Brazil”, izjavio je ranije kapiten Argentine.

Francuska, međutim, nije u najboljem izdanju. Kilijan Mbape i njegovi saigrači razočarali su na prošlogodišnjem Evropskom prvenstvu pošto su eliminisani od Švajcarske u osmini finala. Ali, predvođeni osvajačem Zlatne lopte Karimom Benzemom, Francuzi su se vratili osvajanjem Lige nacija 2021. godine.

Ipak, talas povreda koji je zahvatio reprezentaciju Francuske, vansportske afere i lošiji rezultati, pozivaju na oprez, pogotovo što nijedan šampion nije odbranio titulu još od Peleovog Brazila 1962.

Iza trojke Argentina-Brazil-Francuska i u odsustvu šampiona Evrope Italije, koja se nije kvalifikovala, u pesku pustinje nazire se karavan ostalih kandidata za titulu od vicešampiona Evrope Engleske, podmlađenih Španije i Nemačke, preko Holandije i Belgije.

Odatle i mišljenja da bi autsajder mogao da podigne trofej 18. decembra na stadionu Lusail. Tu su Hrvatska, vicešampion sveta iz 2018, šampion Afrike Senegal, Portugal Kristijana Ronalda ili Urugvaj predvođen Luisom Suaresom i Edinsonom Kavanijem.

U ovom neobičnom kontekstu, pitanje je hoćemo li videti dobru predstavu? Fudbalski stručnjaci uveravaju da hoćemo jer će zvezde koje igraju u Evropi stići u dobroj formi.

“Prednost ovog Svetskog prvenstva je što će igrači biti manje umorni, fizički i psihički”, rekao je Kleber Šavijer, pomoćnik brazilskog selektora Titea.

“Orlovi” će se takmičiti u G grupi sa Brazilom, Švajcarskom i Kamerunom.

Izabranici selektora Dragana Stojkovića Piksija će takmičenje početi u četvrtak 24. novembra protiv Brazila u 22 sata po lokalnom, odnosno u 20 časova po srednjeevropskom vremenu, a ta utakmica će se igrati na stadionu “Lusail”.

Na ovom objektu će se igrati i finale, a kapacitet je 80 hiljada mesta.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x