Srbija protiv nasilja, najavljeno da će sve stati ako zahtevi ne budu ispunjeni (FOTO)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Jelena Milošević SSP
Podelite vest

Protest “Srbija protiv nasilja” koji je organizovao deo opozicije, završen je sinoć ispred zgrade Vlade Srbije, a organizatori su najavili da će se ponovo okupiti ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni do petka, 12. maja, i da će tada “Srbija stati”.

Protest je počeo ispred Doma Narodne skupštine Srbije, i nastavljen šetnjom do zgrade Vlade u Nemanjinoj ulici, ali su građani potpuno ispunili prostor od raskrsnice Nemanjine i Kneza Miloša do ulice Srpskih vladara.

Po rečima poslanika Demokratske stranke Srđana Milivojevića, kraj protestne kolone bio je kod Igumanove palate na Terazijama, a na protest je došlo više od 50.000 ljudi.

Po procenama izveštača sa ranijih sličnih masovnih skupova, u Beogradu je danas bilo okupljeno između 50.000 i 100.000 ljudi.

Profesorka srpskog jezika i knjizevnosti Marina Vidojević ispred zgrade Vlade Srbije ponovo je pročitala zahteve organizatora protesta, i kazala da ukoliko oni koji vode zemlju i imaju apsolutnu vlast i odgovornost ne žele da urade ono što se od njih traži, da će u petak, 12. maja “stati sve”.

Prekidana čestim skandiranjem “Vučiću ostavka” i “Vučiću odlazi”, ona je kazala da će se građani tada ponovo okupiti i kako je naglasila, nastaviti zajedničku borbu za Srbiju.

“U petak pozivamo celu Srbiju da se vidimo u Beogradu”, rekla je ona.

Prema njenim rečima, danas je bio organizovan miran skup iz pijeteta prema žrtvama dve tragedije i zbog poštovanja prema njihovim porodicama.

Protest je počeo nešto posle 18 časova ispred Doma Narodne Skupštine minutom ćutanja, a zatim su okupljeni građani krenuli u šetnju Terazijama i ulicom Kralja Milana i Kneza Miloša do raskrsnice sa Nemanjinom i zgrade Vlade Srbije.

Protest su organizovali Demokratska stranka, Narodna stranka, Zeleno levi front – Ne davimo Beograd, stranka Zajedno, Stranka slobode i pravde, Pokret slobodnih građana, Sindikat Sloga i Pokret za preokret.

Među zahtevima istaknutim na protestu je hitno zaustavljanje dalje promocije nasilja u medijima i javnom prostoru, smena Saveta Regulatornog tela za elektronske medije, gašenje štampanih medija i tabloida koji promovišu mržnju i nasilje i kontinuirano krše novinarski kodeks, kao i oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama koje promovišu nasilje.

Zatraženo je i sazivanje sednice Skupštine Srbije na kojoj će biti razmotreba odgovornost Vlade Srbije i bezbednosna situacija u zemlji.

Protest je organizovan povodom tragedije u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu gde je 13-godišnji učenik ubio devetoro i ranio sedmoro, i u okolini Mladenovca i Smedereva gde je 21-godišnji U.B. ubio osam, a ranio 14 osoba.


Vučić: Na protestu bilo 9.000 ljudi, sve se svelo na traženje ostavki

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je očekivao da će na protestu organizovanom u Beogradu zbog nasilja čuti neke predloge, ali da se skupilo “tek 9.000 ljudi” i da se sve svelo na traženje ostavki vlasti.

On je na TV Hepi ponovio da smatra da bilo kakav protestni skup nije dobar za državu, a organizatore protesta optužio da “zloupotrebljavaju osećanja ljudi”.

Vučić je rekao da je očekivao da se učesnici protesta izjasne o merama, da ponude rešenja, da kažu hoće ili neće policajce, da li sada treba obnavljati školu “Vladislav Ribnikar”.

“Očekivao sam ideje, o čemu da razgovaramo, kako da smanjimo nasilje na društvenim mrežama ili u rijalitima, ali sve se svelo na suvu politiku. O budućnosti dece nisu brinuli, osim ukinite Hepi i Pink i svi podnesite ostavke”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da su mediji iz regiona u sprezi sa domaćom Junajted medijom, čijeg je vlasnika nekoliko puta nazvao tajkunom i lopovom, te da tekstove o tome da je on za sve kriv “piše ista ruka”.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x