SRPSKA TOSKANA: Divni loptasti bregovi usred Deliblatske peščare (FOTO)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

ZAGAJIČKA BRDA: Luka Stojković
Podelite vest

Na samo 75 kilometara od Beograda nalaze se Zagajička brda, koja se prostiru na 250 hektara i u sastavu su  specijalnog rezervata prirode „Deliblatska peščara“.

Kada se već nađete na Zagajičkim brdima imate osećaj kao da ste u nekoj planinskoj oblasti, a ne u ravničarskoj peščari. Zagajička brda su stanište najveće kolonije slepog kučeta u Evropi, ovde živei druge brojne zaštićene vrste.

Zagajička brda se nalaze na samom rubu Deliblatske peščare i sela Zagajica. Ovde nije moguće doći automobilom već pešaka.

ZAGAJIČKA BRDA: Luka Stojković

Zagajičkim brdima može da se priđe magistralnim putem Pančevo – Vršac.

“Od Pančeva idete ka Vršcu auto putem, kod mesta Uljma skrećete ka mestu Izbište. Posle mesta izbište i znaka za kraj puta, skrećete desno ka poljima. Pratite put dugačak oko 3kilometara, nakon jednog brda i oštrije krivine udesno na prvoj raskrsnici ostavljate auto i nastavljate dalje pešice. Pešaka ima oko četiri kilometara ili jedan sat”, kaže reporter naše redakcije Luka Stojković.

Zagajička brda svojom lepotom predstavljaju najzanimljiviji ujedno i najlepši deo Deliblatske peščare.

“Kako smo se približavali brdima i put zavijao udesno imali smo osećaj kao da se nalazimo u bajci”, kaže Stojković.

Pogled sa ovih brda pruža se daleko u daljinu ka Dunavu i južnim Karpatima dok se na  severu jasno ističe Vršački breg.

“Stižemo … duboki udah, traženje hlada, a potom uživanje u predivnom pogledu na zelenilo. U trenutku sam pomislio da se nalazim u sred Italije i Toskane, ali ne, to je ipak Srbija i Deliblatska peščara”, kaže naš reporter.

Duge šetnje, čist vazduh, lagan teren i nestvaran prizor tako turisti opisuju Zagajička brda.

The gallery was not found!

“Prizor vredan hiljadu reči. Svakome preporučujem dadođe i poseti ovaj predeo. Obilazak ovog divnog lokaliteta je jedna predivna avantura. Ponesite dosta vode, dobro raspoloženje, dobro društvo i uživajte”, poručio je reporter naše redakcije Luka Stojković.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x