SSSS pozvao poslodavce da obustave radove između 11 i 16 sati kada je temperatura iznad 36 stepeni

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija
Podelite vest

Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) pozvao je poslodavce da danas i narednih dana, kada spoljna teperatura prelazi 36 stepeni celzijusa na otvorenom, obustave radove između 11 i 16 časova i ne dozvole da zaposleni budu izloženi direktnom sunčevom zračenju.

“Zaposleni istovremeno imaju pravo, shodno Zakonu o bezbednosti i zdravlju na radu, Pravilniku o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad na radnom mestu i Smernicama za bezbedan i zdrav rad na otvorenom pri visokim temperaturama, da zahtevaju od poslodavaca da budu zaštićeni od štetnog dejstva atmosferskih uticaja na njihovu bezbednost i zdravlje”, saopštio je SSSS.

Oni su pozvali zaposlene i poslodavce na međusobnu saradnju ovih dana i da odgovorno primenjuju sve predviđene mere u zaštiti zdravlja i bezbednosti tokom rada. To znači da prilagode režim rada visokim temperaturama, organizuju česte pauze i unošenje velikih količina vode i bezalkoholnih pića, obezbede prostorije za rashlađivanje i sklanjanje od sunca, uvedu česte zamene zaposlenih, kao i da obezbede pružanje neophodne prve pomoći ukoliko dođe do zdravstvenih problema zaposlenih.

“Poslodavci su u obavezi, takođe, da zaposlenima pruže informacije o simptomima bolesti koje mogu biti prouzrokovane visokim temperaturama – dehidraciji, sunčanici, toplotnom osipu, toplotnoj iscrpljenosti i grčevima, posebno toplotnom udaru”, saopštio je SSSS.

Takođe, SSSS je pozvao poslodavce koji da obezbede temperaturu u radnim prostorijama, bez obzira na vrstu posla, do propisanih maksimalno 28 stepeni Celzijusa.

“Naša sindikalna poruka je da u središtu svih aktivnosti, zdravlje i bezbednost na radu mora da bude na prvom mestu”, naveli su iz SSSS-a

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x