Staroplaninski ČUNGULJSKI SKOK privlači sve veći broj turista (FOTO)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

ČUNGULJSKI VODOPAD: Vidi Srbiju
Podelite vest

Od preko 90 vodopada u Srbiji, Stara planina čuva čak trećinu. Jedan od većih je Čunguljski u blizini naselja Topli do. Posebnu lepotu ovog dela čini i samo naselje Topli do koje nosi posebnu toplinu starih planinskih sela.

Čunguljski vodopad ili kako ga mnogi nazivaju Čunguljski skok spada u veće vodopade Stare planine. On se nalazi u slivu Toplodolske reke, na Javorskoj reci.

U širokom ataru sela Topli Do, poslednjeg naselja u pirotskom zaleđu, od koga se dalje ulazi u ogromna staroplaninska prostranstva, smešten je jedan od najlepših vodopada Stare planine koji poslednjih godina obilaze brojni turisti, a slika sa vodopada je slatka obaveza.

ČUNGULJSKI SKOK: Vidi Srbiju

Do vodopada se dolazi putem od Toplog dola uz Javorsku reku. Po prelasku Studeničke reke, uređenom i dobro obeleženom stazom uz Javorsku reku stiže se do malog Čunguljskog vodopada. Put se nastavlja uz Čunguljski potok i na nadmorskoj visini od 1150 m stiže se do Čunguljskog vodopada.

Ovaj vodopaddobio je ime po planinskom vrhu Čungulj u čijem se podnožju nalazi.

Ovaj skriveni “lepotan” otkriven je 1996. godine od strane zalutalih istraživača na nepristupačnom terenu ovog dela Stare planine. Karakterističan je i po tome što se godinama “useca” u stene za za centimetar. Najvodonosniji je u toku proleća kada se stvaraju bujice od otapanja snega.

Njegova visina je 45m mada se stiče utisak da mu je visina i veća, zbog lepote pada slapa vode.

The gallery was not found!

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x