Starović: Podizanje borbene gotovosti nije pretnja nikome, to je samo upozorenje

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

(BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC)
Podelite vest

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović izjavio je danas da podizanje borbene gotovosti Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova ne predstavlja pretnju nikome, već da je to “samo upozorenje”.

“Podizanje stepena borbene gotovosti ne predstavlja pretnju nikome, to je samo upozorenje da, iako smo apsolutno opredeljeni za mir, za dijalog i da se zvanični Beograd i Srbija na severu Kosova i Metohije pitaju, mi nikakvu eskalaciju ne bismo imali”, rekao je Starović za Radio-televiziju Srbije.

On je dodao da je to jedna vrsta upozorenja da Srbija “neće dozvoliti da se ponove zbivanja od 17. marta 2004. godine” i naglasio da očekuje da Kfor zaštiti sve ljude na teritoriji Kosova i Metohije, a posebno manjinske zajednice medju kojima su Srbi najugroženiji.

Govoreći o rafalnoj paljbi koja se u nedelju čula u mestu Zupče kod Zubinog Potoka, Starović je istakao da “nije bilo nikakvog napada na pripadnike Kfora”.

“Zašto bi Srbi napadali Kfor, kada je Kfor zadužen da spreči ponavljanje Pogroma iz 2004. godine. Naš zadatak je da intenzivno komuniciramo na diplomatskoj ravni, ali i da uvek apelujemo na naše sunarodnike na Kosovu i Metohiji da ostanu privrženi principima nenasilja”, rekao je državni sekretar.

Starović je naveo da postoje “ozbiljne pretnje nasiljem prema Srbima sa severa Kosova i Metohije koje dolaze iz Prištine”, a da Srbi sprovode svoje “mirne i nenasilne proteste zbog ugrožavanja osnovnih ljudskih i demokratskih prava kojima su izloženi”.

“Govorimo o protivpravnim privodjenima bivših pripadnika Kosovske policije, Srba koji su se razdužili početkom novembra, ali i o svakodnevnoj intimidaciji kojoj su izloženi od strane specijalnih militarizovanih monoetničkih snaga Kosovske policije koje su rasporedjene na severu Kosova i Metohije, a gde ne bi smeli da borave”, kazao je on.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x