Sud u Kragujevcu rešava masovne tužbe zaposlenih iz radnih sporova

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: kg.os.sud.rs
Podelite vest

Osnovni sud u Kragujevcu je od početka prošle godine primio ukupno 3.692 nove tužbe koje se odnose na radne sporove, a u toj materiji ima i “masovnih” tužbi zaposlenih protiv poslodavca.

Predsednik Osnovnog suda Zoran Ilić je rekao agenciji Beta da je broj predmeta povećan od ukidanja Odluke o vanrednom stanju i tokom pandemije kovida.

“Primetne su tužbe zaposlenih u privatnom sektoru po osnovu otkaza ugovora o radu, neisplaćene zarade, uvećane zarade, naknade štete zbog neiskorišćenog godišnjeg odmora, kao i tužbi zbog povrede na radu”, naveo je Ilić.

Taj sud je u od janauara 2021. do avgusta 2022. rešio 3.638 predmeta koji se odnose na radne sporove, dok je 1.211 nerešenih.

“Masovne” tužbe su podnosili zaposleni zbog troškova za ishranu i regresa protiv Železnice Srbije i tri njena novoosnovana društva, a u toku su tužbe za uplatu doprinosa po pravnosnažnim presudama.

Kako navode u sudu, “masovne tužbe” su podnete i po osnovu neuvećavanja koeficijenta za obračun i isplatu plate za 10 odsto zaposlenih u školama koji predaju učenicima po individualnom obrazovnom programu.

Sud je usvajao ove tužbe, na koje nisu podnošene žalbe, budući da postoji pravnosnažna presuda Vrhovnog kasacionog suda.

Znatan broj predmeta čine i tužbe policijskih službenika protiv Ministarstva unutrašanjih poslova, po osnovu uvećane zarade, a ima i dosta tužbi za uplatu doprinosa za obavezno socijalno osiguranje na iznose dosudjene ranijim pravnosnažnim presudama.

U tom sudu beleže i da je krajem 2020. rešen do sada najveći broj  tužbi putem medijacije, uz posredovanje Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova.

Radi se o 129 tužbi zaposlenih u Hitnoj pomoći u Kragujevcu za isplatu uvećane zarade za prekovremeni rad.

Kako navode u sudu, doneta su pojedinačna rešenja kojima se poslodavac obavezao da svakom zaposlenom isplati oko 40.000 dinara, te su zaposleni povukli tužbe.

Kragujevački Osnovni sud ima i 93 stara predmeta iz oblasti sporova, odnosno onih koji nisu rešeni u roku od tri godine od dana podnošenja tužbi.

Najveći broj starih predmeta su postupci po tužbama zaposlenih protiv Železnica Srbije zbog smenskog rada, koji su bili pravnosnažno okončani, ali su tuženi uložili ustavne žalbe.

Ustavni sud Srbije je ukinuo presude Apelacionog suda u Kragujevcu i predmet je vraćen tom sudu.

U ponovnom postupku, ukinute su prvostepene presude, a predmeti vraćeni Osnovnom sudu.

Kako navode u kragujevačkom sudu, budući da postoji odluka Ustavnog suda, ovi predmeti se sada rešavaju u kratkom roku, najčešće na jednom ročištu i spadaju u kategoriju “hitnih starih predmeta“.

U oblasti radnih sporova najbrže je rešen predmet za 15 dana, a postupak je najduže trajao četiri godine.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x