Sve naftne kompanije u Srbiji od 1. jula moraju da imaju operativne rezerve

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: AP Photo/Sergei Chuzavkov, File
Podelite vest

Sve kompanije u Srbiji koje stavljaju naftne derivate na tržište, od 1. jula moraće  da imaju operativne rezerve –  a one će ove godine biti na navou od četiri dana, izjavio je danas generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović.

On je za RTS objasnio da će od 1. jula sve kompanije koje stavljaju naftne derivate na tržište, prozvodjači i uvoznici, ukupno devet – 10 kompanija, imati obavezu da u svakom trenutku na svojim zalihama o svom trošku imaju derivate nafte na navou od četiri dana svoje prosečne prodaje u prethodne tri godine.

“Iz godine u godinu će se povećavati taj broj dana i doći ćemo u jednom trenutku do deset dana što je prilično velika zaliha”, kazao je on.

Istakao je da će svaka naftna komanija morati iz svog kapitala da uloži novac u te rezerve što podiže troškove stavljanja goriva na tržište.

Na pitanje jesu li naftne kompanije spremne za to, Mićović je naveo da za ova četiri dana nije problem da nadju skladišni prostor, ali za deset dana moraće da se investira u skladišni prostor, pre svega veliki uvoznici.

“Naftna industrija Srbija mislim da ima dovoljno skladišnog prostora, jer čitava rafinerija Novi Sad, koja je nekada bila rafinerija, danas može se koristiti kao sladišni prostor”, napomenuo je on.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x