SVETSKO, A NAŠE! “Balkalito” snimio prvi album – Spoj klasične muzike i balkanskog melosa

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Abraham Reithofer
Podelite vest

Od Baha do Sevdaha… Ovako Međunarodni kamerni ansambl “Balkalito” koji izlazi iz okvira konvencionalnog opisuje svoju muziku, spajajujući klasičnu muziku sa melodijama svojih zemalja i vrućim balkanskim ritmovima. Nakon par godina, puno uspešnih koncerata i kreativnog vremena koje su proveli zajedno, snimili su prvi album – Balkan na dvoru (Balkan am Hof).

 Sve je počelo 2017. godine, kada sam došao na ideju da spojim dva sveta, klasičnu muziku koju sam studirao i balkanski melos, odnosno muziku uz koju sam odrastao, kaže klarinetista Nenad Mitić za Niške Vesti.
Foto: Abraham Reithofer
Nenad Mitić rođen je u Nišu gde je završio nižu i srednju muzičku školu. Posle studija na Fakultetu umetnosti u Nišu, dalje obrazovanje je nastavio na Univerzitetu za muziku i primenjene umetnosti u Gracu gde je završio studije klarineta, kamerne muzike i instrumentalne pedagogije. Bio je član Internacionalnog orkestarskog instituta Atergau, projekat pod pokroviteljstvom Bečke filharmonije, zatim “El Sistema Europe” omladinskog orkestra, Toskanskog internacionalnog omladinskog orkestra iz Firence, Simfonijskog orkestra mladih Srbije i Omladinske filharmonije grada Niša.

Da je Johan Sebastijan Bah bio Jovan Sevastijan Bahić, Badineri u h-molu bi bio Balkaneri u g-molu…

Bio je stipendista Fonda za mlade talente Republike Srbije, Austrijske studijske unije, grada Niša, Fondacije Sveta Petka, NišArt Fondacije i mentorskog projekta Univerziteta u Gracu i Štajerske šparkase banke. Dobitnik je plakete „Dositeja“ Ministarstva za omladinu i sport Republike Srbije. Završio je specijalizovani kurs za istorijske instrumente, a dodatno se usavršavao na majstorskim kursevima kod eminentnih pedagoga.

 “Okupio sam kolege i prijatelje iz Graca sa kojima smo krenuli da razvijamo ideje, pišemo aranžmane i originalne kompozicije. Nakon par godina, puno uspešnih koncerata i kreativnog vremena koje smo proveli zajedno, snimili smo naš prvi album – Balkan na dvoru (Balkan am Hof”, priča Mitić za Niške Vesti.
Na albumu se nalaze originalne kompozicije (Ivan Trenev, Matej Bunderla) i aranžmani klasičnih kompozicija i narodnih melodija.
Balkalito čini sastav: Nenad Mitić (Srbija) – klarinet,  Ivan Trenev (Severna Makedonija) – harmonika, Tobijas Štajnruk (Austrija) – kontrabas, Luis Oliveira (Brazil) – perkusije.
Foto: Abraham Reithofer
Makedonski harmonikaš Ivan Trenev, austrijski kontrabasista Tobijas Štajnruk i brazilac Luis Oliveira na perkusijama istražuju nove staze između Baha i Balkana, slobodno spajajujući klasičnu muziku sa melodijama svojih zemalja i vrućim balkanskim ritmovima. Bilo sa aranžmanima tradicionalne narodne muzike, novoformiranom klasičnom muzikom ili uzbudljivim autorskim kompozicijama; Balkalitov originalni muzički program obezbeđuje novu interpretaciju kamerne muzike van prašnjavih ideja i klišea!
“Pitali smo se, šta bi bilo da su Bah, Hajdn, Mozart ili Betoven umesto u Vajmaru ili na Bečkom dvoru bili angažovani kod nekih balkanskih plemića? Kako bi zvučale neke od najpoznatijih klasičnih kompozicija da su komponovane na Balkanu”?
Pretpremijera albuma održana je početkom jula u Ljubljani na festivalu Imago Sloveniae, a premijera i zvanična prezentaciju album krajem jula u Gracu, gde su nastupali na otvaranju Štajerskog festivala kamerne muzike.
Reakcija publike, kao i kritike, bile su, očekivano odlične.
“Između ostalog, energija i reakcija publike koje smo doživljavali nakon naših koncerta nam je i dala inspiraciju da snimimo album”, završava Mitić.
Gde Mocart pije šljivovicu, a Betoven jede ćevape, gde Hajdn pada u sevdah i divlji jug susreće klasičnu muziku – tu je Balkalito kod kuće!
 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x