Tanasković: Razvoj poljoprivrede jedan od prioriteta Vlade Srbije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube AgroJug printscreen
Podelite vest

Ministarka poljoprivrede Srbije Jelana Tanasković izjavila je da je razvoj poljoprivrede jedan od prioriteta Vlade Srbije i najavila da će kroz projekat “Grow up-snaga zemlje” biti predstavljeno ono što je do sada pokrenuto u toj oblasti, moguća rešenja problema, uz afirmaciju agrara i prehrambene industrije.

Na prvoj debati u okviru projekta “Grow up – snaga zemlje” u Privrednoj komori Srbije Tanasković je istakla da digitalizacija poljoprivrede Srbije, kroz uspostavljanje sistema eAgrar, donosi samo koristi domaćoj poljoprivredi.

“Administracija će dobiti brzinu, ažurnost, transparentnost, a mali poljoprivrednici će moći da dobiju posticaje koji su njima namenjeni i za koje su konkurisali u tekućoj godini”, kazala je ministarka.

Dodala je da će poljoprivrednici bez prekida tokom čitave godine moći da imaju uvid u svoja dosijea u registru i iz udobnosti svoga doma da se javljaju za sve vrste pomoći koje će im ponuditi država.

“Trenutno im je možda teško, jer moraju da isprave sve ono što nikada nije ispravljeno. U registrima ima svega i svačega, nisu povezani brojevi, parcele, matični brojevi nisu ukršteni. Danas pravimo tačnu bazu koja će nam pomoći pri upravljanju i pokazati šta je to što pljoprivredi Srbije nedostaje”, kazala je Tanasković.

Prema njenim rečima, to će olakšati će planiraje agrarnih budžeti u narednim godinama, ali i olakšati pomoć svakom od regiona u Srbiji koji ima specifičnosti u poljoprivrednoj proizvodnji.

“Bitno za poljoprivrednike je i što će lakše moći da se balansira između uvoza i domaće proizvodnje, a to će se domaćim proizvođačima pomoći da ojačaju”, rekla je ministarka.

Predsednik PKS-a Marko Čadež je rekao da o značaju poljoprivrede za Srbiju govorri i to što je na skupu prisutno više od 150 privrednika i stručnjaka iz poljoprivrednog i prehrambenog i sektora trgovine.

“Potreban je konstruktivan dijalog privrede i države u vremenima koja su izazovna. Proizvodnje hrane postaje strateško pitanje od nacionalnog značaja”, kazao je on.

Čadež smatra da će dijalog pomoći da se podstaknu razvojne šanse koje do sada nisu bile u dovoljnoj meri podržane, a mogle bi da obezbede održivost u poljoprivrednoj proizvodnji, poput modernih tehnologije.

“Relativno smo u lošijem položaju nego mnogi drugi na našem kontinentu. Pitanje kako ćemo opstati i kako ćemo se razvijati je pitanje tehnološkog razvoja, održivosti i onoga što država kreira kao okvir. Ovi razgovori služe tome kako ćemo starteški postaviti stvari za budućnost”, rekao je preds PKS.

Direktor instituta za informacione tehnologije biosistema “Bio Sens” Vladimir Crnojević ukazao je da je njihova misija da podrže transformaciju poljoprivrede, naglasivši da je to “nešto što je potpuno izvesno da će se dogoditi u Srbiji”.

“Informacione tehnologije i poljoprivreda su dva najjača industrijska sektora u Srbiji”, istakao je on.

Dodao je da je poljoprivreda mnogo stabilnija grana privrede na koju Srbija treba da se osloni, ali i da treba da koristi ono u čemu je jaka, a to je IT i da taj spoj donosi dodatnu prednost za proizvođače i državu.

Crnojević je razume da je svaka promena teška i izaziva otpore, poput uvođenja sistema eAgrar, ali je istakao da je svoju poljoprivredu već digitalizovala Severna Makedonija, da je u taj proces ušla Crna Gora, te da je i Azerbejdžan digitalizovao 98 odsto svoje poljoprivrede.

Zbog toga je naglasio da Srbija mora da iskoristi kapacitete informacionih tehnologija kako bi unapredila svoje sisteme i išla u korak sa svetom.

Kako je istaknuto, današnji skup u PКS označio je početak projekta “Grow up – snaga zemlje” čiji je cilj da poljoprivredu i prehrambenu industriju afirmiše kao jedan od ključnih stubova ekonomskog napretka zemlje.

Među ciljevima projekta, koji je osmišljen kao celogdišnja kampanje, jeste da se nađu rešenja kako bi se obnovila, modernizovala i razvila poljoprivreda i prehrambena industrija Srbije.

Tu je i podizanje svesti o značaju poljoprivrede, podsticaj primene novih tehnologija, promocija poljoprivrede kao perspektivne grane za poljoprivrednike i podsticanje mladih da se bave agrarom, ali i predstavljanje domaćih proizvoda na drugim tržištima.

Najavljeno je da će u okviru projekta biti održano još pet regionalnih debata širom Srbije – o stočarstvu, ratarstvu, voćarstvu, povrtarstvu i organskoj proizvodnji.

U okviru debata iz stručnog ugla pokreće se dijalog koncipiran po principu “Imate reč – budite deo rešenja”, sa ciljem da se otvore sva relevantna pitanja i trasira put ka održivim rešenjima.

Кao krovni i završni događaj projekta predviđena je “Grow Up” konferencija koje će se održati 31. maja i 1. juna na Кopaoniku

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x