Termalna voda Banje Pačir završila u reci Krivaji, mutna voda za piće

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija Foto: Srbija vesti/OSR
Podelite vest

Meštani Pačira, sela kraj Bačke Topole, zabrinuti su što je rečica Krivaja u delu toka roze boje, kao i zbog povremeno smeđe vode neprijatnog mirisa koja teče iz slavina.

“S početkom rada Banje Pačir je sve bilo lepo, ali sada je užas. Plašimo se da će roze voda uništiti i našu rečicu i pijaću vodu. Svi Pačirci su zbog ovoga jako zabrinuti”, rekla je za subotički portal Magločistač jedna od meštanki.

Ona pretpostavlja da je termalna voda po kojoj je banja poznata, doprla do slavina, a ne samo do reke Krivaje u koju se godinama ispuštala na kraju svake letnje sezone.

Po rečima meštana, dva od tri seoska bunara su na 100 metara od banje, te otuda i njihov strah da je seoski vodovod kontaminiran termalnom vodom.

Nadležni u Mesnoj zajednici i Banji Pačir međutim kažu da ta dva sistema ni na koji način nisu u dodiru, dok iz Zavoda za javno zdravlje Subotica navode da je voda, iako ima i neprijatan miris i boju, ispravna za piće. Oni dodaju da je u Pačiru voda godinama mutna zbog povećne koncentracije mangana i gvožđa.

Ekološki aktivisti pretpostavljaju da termalna voda ugrožava floru i faunu Krivaje.

“Priliv vode ovakvog sastava negativno utiče na živi svet u Krivaji, gde je ove godine zbog suše protok rečne vode posebno oskudan. Ovim je sada došlo do ugrožavanja životne sredine i autohtone flore i faune u potoku i okolini”, tvrdi aktivista ekološkog Pokreta za sadašnjost i budućnost iz Bajše Peter Červenak.

Iz Mesne zajednice Pačir kažu da je uzrok mutnoće vode iz slavina sadašnja rekonstrukcija vodovodne mreže, stare više od 50 godina.

“Menjaju se gvozdene cevi. Bunari se zbog toga povremeno zatvaraju i prilikom svakog novog puštanja pod pritiskom navire smeđa voda zbog ispiranja nagomilanog mangana i gvožđa u cevima. Voda povremeno jeste jako mutna, ali je prema analizama u skadu sa propisima pravilnika”, navode u Savetu ove Mesne zajednice.

Iz Banje Pačir kažu da je u kišnom periodu pre oko mesec dana došlo do prelivanja, jer se pokvarila pumpa koja vraća otpadnu vodu u bunar i tako je ušla roze voda u Krivaju.

“Prečistače još ne koristimo, ali imamo određen datum od nadležne ispekcije do kojeg to moramo uraditi. Ova voda nikako ne može da se meša sa vodovodnom mrežom”, istakao je direktor Banje Pačir Endre Husak.

Iz Mesne zajednice Pačir dodaju da je za sanaciju pumpi bilo potrebno mesec dana i da je za to vreme roze voda odlazila u Krivaju, dok sada obe pumpe rade na vraćanju vode u bunar predviđen za to.

Bet”Ne možemo da negiramo da se voda do popravke pumpi prelivala u Krivaju, i žalimo što je tako iako smatramo da ova lekovita voda nikad nije štetila živom svetu u Krivaji”, poručuju iz Mesne zajednice.

Iz Pokrajinske vodne inspekcije nemaju informacije o bilo kakvim negativnim posledicama po biljni i životinjski svet u reci Krivaji i oko nje.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x