Tirkiznim plavetnilom mami: Jezero ROVNI “krije” svetinju (FOTO)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

JEZERO ROVNI: Luka Stojković
Podelite vest

Prelepo jezero Rovni u blizini Valjeva nastalo pregrađivanjem reke Jablanice i najkrupniji je “objekat” regionalnog vodoprivrednog sistema „Stubo-Rovni“. Ovo jezero jedno je od najlepših veštačkih u zapadnoj Srbiji.

Akumulacija je formirana u dolinama reka Jablanice i Sušice i nalazi se između sela Stubo i Rovni, na samo 15 km od Valjeva.

Brana Stubo-Rovni je počela da se gradi još 1988. godine, konačno završena sa prekidima 2015. godine. Procenjeno je da je u izgradnju uloženo oko 70 miliona dolara. Jezero je sastavni deo regionalnog sistema upravljanja vodama ‘Rovni’ namenjenog snabdevanju vodom nekoliko gradova: Valjevo, Lazarevac, Lajkovac, Ub i Mionica.

Ovo jezero prate i priče o potapanju Crkve Svetog Arhanđela Mihaila u Tubraviću, poznata kao „Valjevska Gračanica“ što je izazvalo brojne negativne komentare kod meštana ali se nezadovoljstvo prelilo i na čitavu Srbiju. Ipak lepota jezera i neobična struktura mame turiste koji dolaze iz čitave zemlje da u njegovim lepotama uživaju.

Putem se lako stiže do ove akumulacije, proverio je reporter redakcije Vidi Srbiju Luka Stojković.

“Pratili smo put ka mestu Stubo. Nakon par oštrih krivina kroz šumu prolazite pored jednog malog jezera, nastavite pravo kilometar, sa desne strane videćete skretanje ka šumi i Vidikovcu ‘Velika / Lazareva stena’ kako je meštani zovu”, opisuje Stojković.

Sam prilazak jezeru već izaziva interesovanje pešaka.

“Kako smo moj drugar Nenad i ja koračali kroz šumicu, osećali smo se vrlo uzbuđeno. Sa naše leve strane se polako naziralo predivno jezero Rovni. Nastavili smo uzbrdo, prošli pored Radio Antene i manjih grana, kako bi konačno došli do vidikovca. Boja vode je plenila a to nas je nateralo samo da ubrzamo korak kako bi ga što pre videli u celosti”, kaže naš reporter.

Pogled na jezero obuzima dah, iako je veštačko lepotom pleni, dodaje Stojković.

“Vazduh čist, voda tirkizna, prelep pogled u daljinu ka zapadnoj Srbiji, osećali smo se kao u Nacionalnom Parku Tara i jezeru Zaovine, jer predeo i jezero daleko podseća na to. Nakon nekoliko sesija slika po prelepom sunčanom danu, ostalo nam je samo da uživamo punim plućima i odmaramo oči u ovoj prelepoj prirodi nadomak Valjeva”, završava Stojković.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x