Tradicionalni uspon na Trem, očekuje se preko hiljadu planinara iz cele Srbije (FOTO)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Petar Stefanović
Podelite vest

U subotu, 19. februara ljubitelji planina i planinarenja učestvovaće u jednoj od najatraktivnijijh akcija u Srbiji, “Zimski uspon na Trem”. Očekuje se učešće oko hiljadu planinara iz cele zemlje, a polasci su u 7 i 8 sati iz sela Donji Dušnik.

Zimski uspon na Trem spada u akcije sa najdužom tradicijom jer se održava duže od četvrt veka što je za svako poštovanje.

Ove godine održava se 26. put (prošle godine zbog epidemije nije organizovan), a polazak je iz Donjeg Dušnika.

Jedna od odlika zimskog uspona na Trem je odlična posećenost koja je u tesnoj vezi sa ozbiljnošću organizatora i maksimalnom bezbednošću učesnika.

Upravo zbog toga svake godine na Trem, samo u ovoj akciji, izađe i više od hiljadu učesnika, što se očekuje i ove godine.

“O lepoti na stazi i oko nje ne treba govoriti jer pravilo je da nema pravila. Čak i kada je vremenska prognoza bila apsolutno protiv nas a uslovi u podnožju bili jako loši, u višim delovima planine, i na samom vrhu, imali smo spektakularne prizore od kojih zastaje dah. Ranijih godina na uspon se kretalo iz Gornje Studene a u subotu 19. februara ove godine krenuće se iz Donjeg Dušnika. Staza vodi od Donjeg preko Gornjeg Dušnika pored vrela i to je poslednje mesto gde se može natočiti voda. Uz konstantan uspon ide se preko Poljane, pored Lovačkog doma i izlazi se na Devojački grob, a onda nastavlja grebenskom stazom do vrha Trem na 1810 metara nadmorske visine”, kaže za Srbija vesti Mile Stefanović, jedan od stalnih učesnika ove akcije.

Po Stefanovićevim rečima u gornjim delovima planine, iznad Devojačkog groba, ima snega koji se može videti i iz Niša, tako da će uslovi na stazi u pojedinim delovima biti u potpunom skladu sa nazivom akcije.

Zimski uspon na Trem je republička akcija i  u njoj učestvuju svi planinarski klubovi i društva iz čitave Srbije.

Ovogodišnji Uspon organizuju Planinarski klub “Železničar” iz Niša, a suorganizatori su Opština Gadžin Han i “PD Trem 1810” iz Donjeg Dušnika.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x