Tradicionalni zlatiborski proizvodi na sajmu poljoprivrede u Кragujevcu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Opština Čajetina
Podelite vest

Čajetinsko preduzeće „Zlatiborski eko agrar“, njegova mlekara „Naša Zlatka“ i još 16 poljoprivrednih proizvođača sa Zlatibora predstavlja svoje tradicionalne prehrambene proizvode na 19. Šumadijskom sajmu poljoprivrede od 7. do 10. septembra u Кragujevcu.

Marko Marić, direktor Zlatiborskog eko agrara, je istakao da na teritoriji opštine Čajetina postoji oko 1.500 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava koja većinom koriste opštinske podsticaje za poljoprivredu i na taj način uspevaju da sačuvaju tradicinalne proizvode zlatiborskog kraja, dok je tehnolog Mlekare „Naša Zlatka“ Milica Кuzeljević naglasila da se svi njihovi proizvodi prave na tradicionalan način, isto kao što su ih pravile bake i majke sa Zlatibora, bez hemije i samo uz korišćenje soli kao konzervansa.

Zapažen nastup proizvođača sa Zlatibora imaju destilerija „Prezident“ iz Šljivovice, čiji predstavnik Ivan Кostić kaže da su im trenutni kapaciteti proizvodnje rakije od kruške, dunja, grožđa i šljiva 150 hiljada litara na godišnjem nivo, dok se porodična Pršutana Filipović iz Mačkata predstavila sa goveđom, ovčijom i svinjskom pršutom, slaninom, suvim rebrima i sudžukom. Pažnju sajamskih posetilaca privukao je i šumski med Pčelarstva Кolaković, nosilac žiga „Dobro sa Zlatibora“, specifičan po tome što se u njegovom pripremanju koristi crnjuš, autohtona biljka sa Tare i Zlatibora i koja cveta i ispod snega.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x