Tribina u Novom Sadu: Beskućnici će ostati nevidljivi na popisu stanovništva

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Iz kampanje CK 13 foto FaceBook CK 13
Podelite vest

Na predstojećem popisu stanovništva beskućnici će uglavnom ostati nevidljivi jer većina nema lična dokumenta, rečeno je na tribini u Novom Sadu na kojoj je predstavljeno i istraživanje o beskućništvu u tom gradu.

Istraživanje je sprovedeno u saradnji Omladinskog centra “CK13” i sociološkinja Ane Bilinović Rajačić i Jovane Čikić i obuhvatilo je 35 novosadskih beskućnika ili osoba koje su u riziku od beskućništva.

Čikić je kazala da profil novosadskog beskućnika pokazuje da su to u 80 procenata muškarci, jer se, kako je kazala, oni češće nalaze u “najsurovijem stanju”, bez krova nad glavom.

Dodala je da je kod žena zastupljenija situacija “neadekvatnog stanovanja ili nesigurnog stanovanja”.

“Starosni interval kreće se u rasponu od 20 do 77 godina, većina ih je iz Novog Sada, takodje, većina je razvedena, a čak dve trećine imaju decu”, kazala je ona.

Dodala je da je njihovo odrastanje, kod većine, obeleženo različitim traumatičnim dogadjajima kod većine – od nasilja, razvoda, svadja, devijantnog ponašanja roditelja, zanemarivanja od strane roditelja, smrti jednog ili oba roditelja.

Prema njenim rečima, tu su najčešće napuštanja porodice – najčešće oca, siromaštvo, psihički problemi…

Predstavnica organizacije Adra, Milica Jocić je kao najveći problem navela to što zapravo svi rade na smanjenju posledica beskućništva, ali, kako je kazala,  ne postoje trajna rešenja usmerena na uzroke i rešavanje samog beskućništva.

Prema njenim rečima, glavni problem je što beskućništvo uopšte nije definisano u zakonodavnom okviru, niti postoji strategija za prevenciju i za rešavanje tog problema.

U toj organizaciji, koja direktno radi sa beskućnicima, kako je kazala, ne vide “neke napore” države da se ide kao tome.

Predstavnica organizacije A11 Ema Stepanović je podsetila da je ove godine usvojena Nacionalna stambena strategija do 2032, u kojoj, izmedju ostalog, piše da samo 10 odsto domaćinstava sa najvišim primanjima u Srbiji sebi može na tržištu da obezbedi stan.

Napomenula je da je u toj stratergiji i da 60 odsto najsiromašnijih domaćinstava u Srbiji ne može sebi da obezbedi ni minimalnu potrošačku korpu uz prosečnu zakupninu stana.

“U stambenoj strategiji, kojom država rešava pitanja u narednih deset godina, samo se pominje da beskućnici postoje i da jesu problem i ni kroz jednu meru ili cilj, ni na koji način ne adresira problem beskućništva”, rekla je  Stepanović.

Promocija publikacije organizovana je sinoć u Omladinskom centru CK 13, u susret Svetskom danu beskućništva koji se obeležava 10. oktobra, u okviru kampanje “Pravo na slobodu od beskućništva”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x