U Beogradu otkriven spomenik generalu Mihailoviću, ‘vratio se kući’

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: (BETAPHOTO/MILOS MISKOV)
Podelite vest

U porodičnoj kući Dragoljuba Draže Mihailovića (1893-1946) u Beogradu sinoć  je otkriven spomenik tom komandantu Jugoslovenske vojske u Otadžbini tokom Drugog svetskog rata, a tu je i muzej.

Igor Braunović – poslanik SPS u Skupštini Srbije i predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Rusijom, a i direktor “Srbijašuma” i predsednik organizacije “Naša Drina” koja je podigila spomenik, rekao je da su se time “Srbi vratili veri i naciji, kao što se general vratio svojoj kući” i da “mora doći do pomirenja”.

Akadamik Matija Bećković je rekao da se Bregalnička ulica u kojoj je kuća, po bitkama “mogla nazvati Cerska, Suvoborska, Solunska i Abanske golgote i u svakoj bi bilo mesto za spomenik generalu Mihailoviću”.

“Taj spomenik ne treba njemu, već nama da služi, našem miru i pomirenju. Ako se igde obistinila reč da istinske slave nema bez poniženja i stradanja, obistinila se u njegovoj sudbini”, ocenio je Bećković.

Otvaranju su prisustvovali unuk generala Mihailovića, Vojislav Mihailović, predsednik Pokreta obnove Kraljevine Srbije, i sveštenici Srpske pravoslavne crkve.

Svečanost je otvorio guslar dok su kupljeni su držali četničke zastave, Kraljevine i sadašnje, državne. Ulica je bila delom zatvorena za saobraćaj.

Neke organizacije su ranije protestovale zbog ovog događaja.

Kako su pojedini mediji javili, prošle noći je kod kuće gde je otvoren muzej prosuta crvena farba.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x