U Domu omladine Beograda počinju Dani turskog filma

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: DOB promo
Podelite vest

Povodom 100. godišnjice Republike Turske, u Beogradu će od 11. do 15. septembra 2023. biti održani „Dani turskog filma“. Ova manifestacija održaće se u jednom od najuglednijih i najprestižnijih kulturnih i umetničkih objekata srpske prestonice, Domu omladine Beograda.

Manifestaciju organizuju Asocijacija za kulturu, umetnost i obrazovanje Rumeli iz Istanbula i Balkan Panorama Film Festival iz Izmira. „Dane turskog filma“ su podržali: Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Turske, Ministarstvo kulture i turizma Republike Turske, Predsedništvo Turaka i srodnih zajednica u inostranstvu, Generalna uprava za odnose sa civilnim društvom, Generalna uprava za film, Turska Ambasada u Beogradu, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Dom omladine Beograda, Tamburica Fest i BALGENĆ (Balkanska platforma za stratešku saradnju mladih) iz Istanbula.

U okviru „Dana turskog filma“ u Domu omladine Beograda biće prikazano 14 ostvarenja novije turske produkcije (2022. i 2023. godina), ovenčanih nagradama. U pitanju su domaće premijere filmova koje publika u Srbiji neće imati priliku da pogleda na drugom mestu. Ulaz na sve projekcije je besplatan, a filmovi su titlovani na srpski. Besplatne propusnice se preuzimaju jedan sat pre početka projekcije filma na info pultu u centralnom holu Doma omladine Beograda. Broj propusnica je ograničen. Jedan posetilac može preuzeti najviše 4 besplatne propusnice za jednu projekciju. Propusnice se dele do popunjenosti kapaciteta sale.

Publika će nakon projekcija filmova moći da učestvuje u razgovoru sa glumcima, rediteljima i producentima iz Turske. Među gostima manifestacije biće glumac Inanć Konukću, svetski proslavljen ulogom u seriji „Behzat C.“, koji će posle projekcije filma „Čisto belo“ (Bembeyaz) učestvovati u razgovoru sa publikom. Jedna od najznačajnijih turskih glumica Emel Goksu, koja je uloge ostvarila u proslavljenim serijama kao što su „Ferhunde Hanimlar“, „Bizim Evin Haleri“, „Moja majka“ i „Porodica“ (Aile) – trenutno je jedna od najgledanijih u Turskoj, biće takođe gošća „Dana turskog filma“. Publika manifestacije videće je u ostvarenju „Hodnik“ (Koridor), u kom tumači glavnu ulogu Mujeser, a posle projekcije filma imaće priliku da se druži sa njom. Numan Čakir, koga publika poznaje po ulozi Tekina u seriji „Za mog sina“, kao i po serijama „Srce mafije“, „Za moje kćeri“, „Nevolja“ i, trenutno veoma gledane, „Sudbina“ razgovaraće sa posetiocima Doma omladine povodom filma „Zemlja“ (Toprak) u kojem tumači glavnu ulogu. Pored Nuri Bilge Džejlana, jedan od najnagrađivanijih i najpriznatijih turskih reditelja u svetu nesumnjivo je Semih Kaplanoglu, čiji će najnoviji film „Predanost: Hasan“ biti prikazan u Beogradu.

Gosti iz Turske posetiće PFI Studios u Šimanovcima i Kompleks Studija Firefly Productions u Pančevu, gde će imati priliku da razgovaraju o mogućnostima saradnje između filmske i TV industrije Turske i Srbije. Takođe, biće održana dva okrugla stola na kojima će se ozbiljno razmotriti načini finansiranja filmova i TV serija, kako u Srbiji tako i u Turskoj, kao i eventualni projekti u saradnji. Okrugli stolovi biće otvoreni za publiku, a u diskusijama će, između ostalih, govoriti: Faruk Guven (direktor za film Turske Radio Televizije), Ivan Karl (direktor Filmskog centra Srbije), Jamač Okur (producent, Aj Japim), Darko Bajić (reditelj, producent i profesor na FDU), Igor Turčinović (direktor PFI Studios), Dragan Jeličić (programski direktor Pink TV), Darja Bajić Božović (producentkinja Magic Line Film Production kompanije), Atalaj Tašdiken (reditelj i vlasnik AT Japim filmske kompanije), Jasmina Lakobrija (direktorka sektora za produkciju i prodaju igranog sadržaja Telekoma Srbija i Rade Vojnović (posebni savetnik ministra kulture Republike Srbije). Moderator oba okrugla stola biće filmski reditelj i redovan profesor filmske režije iz Turske Sali Saliji – Sallini.

Kompletan program manifestacije „Dani turskog filma“, sa rasporedom projekcija i susreta sa gostima, zainteresovani posetioci mogu pronaći na sajtu Doma omladine Beograda: www.domomladine.org

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x