U Hongkongu posle policijske racije zatvoren poslednji nezavisni portal (FOTO)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Journalists wait outside the building of the office of Stand News in Hong Kong, Wednesday, Dec. 29, 2021. Hong Kong police raided the office of the online news outlet Stand News on Wednesday after arresting several people for conspiracy to publish a seditious publication. (AP Photo/Vincent Yu)
Podelite vest

Hongkonški portal Stend njuz (Stand News) saopštio je danas da prestaje sa radom posle upada policije u redakciju i hapšenja šest osoba medju kojima i urednika.

U saopštenju je navedeno da se sadržaji na portalu i društvenim mrežama više ne ažuriraju i da će biti uklonjeni dok su svi zaposleni otpušteni.

Policija je ranije danas upala u redakciju portala Stend njuz, koji se zalaže za demokratske vrednosti, i uhapsila šest osoba zbog “objavljivanja sadržaja koji podstiču na pobunu”.
Policija je u saopštenju navela da je postupala po nalogu kojim je ovlašćena da “pretrese i zapleni relevantne novinarske materijale” i da je u akciji učestvovalo više od 200 policajaca.

Racija je izvršena u skladu sa Zakonom o nacionalnoj bezbednosti, koji je Peking usvojio prošle godine.

Potal je poslednji nezavisni medij u bivšoj britanskoj koloniji koja se vratila pod kinesku vlast 1997. godine, uz obećanje Pekinga da će da štiti širok spektar gradjanskih prava.U junu je ugašen list Epl dejli (Apple Daily) posle zamrzavanja 2,3 miliona dolara sredstava vezanih za list i hapšenja njegovih pet urednika i direktora.

Uhapšenima preti zatvorska kazna do dve godine i novčana kazna od oko 640 dolara.

Rano jutros portal je na Fejsbuku objavio video snimak policajaca u kući zamenika urednika Ronsona Čena, gde istražuju navodni zločin.

Čen, koji je i predsednik Udruženja novinara Hong Konga (HKJA), odveden je na ispitivanje, potvrdilo je udruženje u saopštenju.

On je kasnije pušten i izjavio je medijima da je policija zaplenila njegove elektronske uredjaje, bankovne kartice i pres karticu.

HKJA je pozvala gradsku vladu da zaštiti slobodu štampe u skladu sa ustavom Hongkonga.

Benedikt Rodžers, suosnivač i izvršni direktor nevladine organizacije Hongkong Voč (Watch), rekao je da hapšenja nisu ništa drugo do sveopšti napad na slobodu štampe u Hongkongu.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x