U Muzeju pozorišne umetnosti otvorena izložba ‘Mihailo Janketić – Pozorišna posveta’ (FOTO)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Vlada RS
Podelite vest

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković otvorila je izložbu „Mihailo Janketić – Pozorišna posveta“, posvećenu jednom od najvećih glumaca Srbije i nekadašnje Jugoslavije, koji je svojim ulogama u pozorištu, na filmu, televiziji i radiju ostavio neizbrisiv trag u našoj kulturi.

Gojković je tom prilikom poručila da je od velike važnosti da negujemo i sačuvamo uspomenu na najveća imena naše kulture i našeg pozorišnog glumišta.

Ona je napomenula da je zahvaljujući podršci Ministarstva, Muzej nedavno rekonstruisan i da je ponovo otvoren za posetioce, izrazivši uverenje da će obnovljena zgrada i ova važna izložba dati podsticaj nastojanjima da Muzej postane jedno od nezaobilaznih mesta na kulturnoj mapi naše prestonice.

Apostrofirajući da je bogato stvaralaštvo Mihaila Janketića od večeras predstavljeno upravo u Muzeju pozorišne umetnosti, koji duže od sedam decenija čuva vrednu građu pozorišnog i umetničkog života Srbije, Gojković je rekla da će doajen našeg glumišta ostati upamćen po svojim briljantnim pozorišnim ostvarenjima.

Za 60 godina rada i igranja na najznačajnijim beogradskim, srpskim i jugoslovenskim scenama, ostvario je uloge o kojima se i danas priča. O njima se, bez obzira na protok vremena, i danas razgovara među kolegama, kritičarima i pozorišnim znalcima, navela je ona i naglasila da je on posedovao redak glumački dar i neiscrpan talenat.

Potpredsednica Vlade je dodala da je, kao i drugi doajeni pozorišne scene, znao da samo naporan rad vodi neprestanoj nadogradnji glumačke veštine i sticanju poverenja publike i da ga je kritika izuzetno poštovala, čime je uspeo da stane rame uz rame svojim starijim kolegama i pozorišnim uzorima iz Jugoslovenskog dramskog pozorišta, na čijoj sceni je započeo i završio karijeru.

Nekako u senci glume, istovremeno je bio i veliki ljubitelj poezije. Njegove interpretacije Ujevića, Miljkovića, Antića i Majakovskog stekle su kultni status. I kao profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, sa uspehom je i nesebično delio svoje glumačko umeće i prenosio ga mlađim generacijama. Sve to slikovito govori o svestranoj ličnosti, umetniku u pravom smislu te reči, podvukla je Gojković.

Prema njenim rečima, o njegovom talentu svedoče i brojne nagrade i priznanja koje su mu dodeljene, a između ostalih, bio je čak pet puta dobitnik Sterijine nagrade, najmlađi prvak i osmostruki dobitnik godišnje nagrade svog matičnog pozorišta i nosilac Sretenjskog ordena.

Gojković je ukazala na to da je večerašnja izložba najava za brojne i raznovrsne programe koji će prikazivati našu izuzetno bogatu istoriju pozorišne umetnosti, kao i da je ovo veče uvod u jedan novi život Muzeja.

Ova institucija svedoči o tome kako savremeno stvaralaštvo prerasta u kulturno nasleđe i kako se ove dve oblasti prepliću i nadopunjuju. Tako su i značajna dela naše pozorišne i filmske umetnosti iz prošlosti danas deo naše vredne baštine, i kao takva duboko utisnuta u kulturni i nacionalni identitet, zaključila je potpredsednica Vlade.

Na otvaranju su se obratili i direktorka Muzeja Vesna Burojević, kćerka Miše Janketića – Milica i kustoskinja izložbe Biljana Ostojić.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x