U selu Varvarin kod Kruševca napravljen novi prostor za meštane i decu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: promeni.rs
Podelite vest

Članovi inicijative “Zajedno za dečiji osmeh” udruženja Sejači sreće iz Varvarina uredili su prošle nedelje prostor za decu, mlade i meštane. Prostor je, kako kažu, bio poprilično zapušten. Građanima su delili liflete kako bi ih okupili i time uključili u uređivanje prostora.

Danas je posebna atmosfera u Varvarinu, i jedna od najlepših aktivnosti koju smo imali do sada, započinje priču Vesna Marković iz ovog udruženja.

“Priključili su se svi građani i meštani, priključio nam se fudbalski klub sela Varvarin, KUD Jovan Kursula… Danas su tu naši volonteri, svi su oni meštani sela Varvarina, i svi su oni tu da uredimo ovaj prostor za decu, ali i za njih”, kaže Markovićeva.

U okviru ovog prostora posađene su sadnice, a pre toga, uklonili su betonsku ogradu koja je bila ruinirana. Umesto nje, na tom mestu posadiće živu ogradu.

“Hoćemo da napravimo park, da nam sve to bude zeleno, jer je i zdravo. Sadimo drveće, sadimo ostale biljke i stabla. Vodili samo računa da to budu medonosne biljke, da bi privukle divlji svet. Za ubuduće imamo u planu da sredimo jedan deo prostora i od njega napravimo dečije igralište, sa mobilijarom, klackalice, ljuljaške i neke drvene kućice. Međutim, za to nam treba malo i donacija. Imamo već neke meštane koji su se javili i koji su raspoloženi da doniraju sredstva, pa se nadamo da će i dalje meštani da se uključuju da možemo deci da napravimo to igralište”, ističe Markovićeva.

Ovaj prostor su dugo koristili mladi i deca, a kako navodi Markovićeva, sve generacije u Varvarinu ovde su odrasle, i svi oni imaju posebne anegdote i lepe uspomene sa ovog prostora.

“Nažalost, pre neku godinu je, valjda u skladu sa vremenom,napredovala tehnologija, pa deca više provode vremena pored računara, laptopova, pored pametnih telefona i ovo dvorište je mnogo dugo bilo prazno. Evo, ja mislim da skoro nije bilo ovoliko ljudi na ovom prostoru, to je nama i bio cilj da deci uredimo prostor koji će da ih vrati na igralište, da imaju razlog da se okupljaju i da ih privuče da se vrate tu”, kaže Markovićeva.

Jedan od meštana je ponudio donaciju za ovo igralište, a u reč je o podlozi, koja će omogućiti da teren bude bezbedan.

“On nam je rekao da je tu igrao fudbal od malih nogu, pa eto, hoće da pomogne. Opština nam je pomogla u tom smislu da nam je poslala mašine i javno komunalno preduzeće Varvarin za ravnanje terena. Posejali smo jedan duh zajedništva, i svi zajedno pokazali smo kako se ustvari rešavaju problemi u jednoj lokalnoj zajednici”, kaže Markovićeva.

Jedna od učesnica u ovoj inicijativi je Kararina Mihajlović, koja pomaže udruženju stručnim savetima, kao sanitarno-ekološki inžinjer.

“Svaka od ovih biljaka ima neku svoju zanimljivost, koja je i deci prilikom sadnje bila interesantna. Tako da  smatram da sve što se radi treba širiti što više među mladima, da bi svi ostali ovde i zadržali se”, ističe Mihajlovićeva i dodaje: “Nama je važno da su se uključili i meštani i deca, i mladi i stari, i mislim da ćemo vratiti bar malo mlade ovde, ali trebalo je baš dosta ulaganja. Tu dok su moji roditelji odrastali svi su nekako bili na okupu. Vremenom to se sve zapustilo i onda su se svi razbežali u druge krajeve”.

U narednim danima će se krenuti sa izgradnjom fontane, u istom prostoru gde su biljke. Pored toga, ideja im je bila da to bude kupalište za ptice, što isto tako privlači životinje.

Izvor: promeni.rs

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x