U Smederevu osnovana ‘Mreža za vazduh’, cilj da se okupe stručnjaci u oblasti aerozagađenja

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: (BETAPHOTO/Udruzenje gradjana "Pokret Tvrdjava")
Podelite vest

“Mreža za vazduh”, grupa koja ima za cilj da okupi prestavnike svih relevantnih struka u oblasti koje su ključne za problem aerozagađenja, formirana je danas u Smederevu, saopštila je Beogradska otvorena škola (BOŠ).

Mreža je formirana u okviru projekta “Zeleni kombinat” koji Pokret Tvrđava realizuje uz pomoć BOŠ-a, uz finansijsku podršku Evropske unije i programa “EU za tebe”.

Koordinator Pokreta Tvrđava Nikola Krstić objasnio je da su ključni aspekti ovog projekta istraživanje najvećih izvora zagađenja, analiza do sada realizovanih mera iz Plana kvaliteta vazduha koji je Grad Smederevo usvojio 2020. godine, kao i formiranje smederevske “Mreže za vazduh” kao platforme za dijalog eksperata, aktivista i donosilaca odluka.

Predstavnik Nacionalne ekološke asocijacije Dejan Lekić izjavio je da bez aktivnog učešća države problem zagađenja vazduha u Smederevu ne može biti rešen jer postoje okolnosti na koje samo država može da utiče, kao što je to slučaj sa velikim postrojenjima i industrijom.

Predstavnik Delegacije EU u Srbiji Antoan Avinjon poručio je da su aktivnosti lokalnih inicijativa, poput te, veoma značajne.

“Mi strateški ulažemo u rešenja kroz naše projekte i ovom prilikom pozivamo Grad Smederevo da se uključi u projekat praćenja lokalnih ekoloških planova kao i neki drugi gradovi. Bio sam u mnogo opština i gradova u Srbiji gde gradske vlasti tek danas otkrivaju da imaju problem sa zagađenjem iako u njihovim mestima aktivisti na to godinama ukazuju svojim delovanjem”, rekao je Avinjon.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x