U Vranju prikazan film “Glumčina”, Festival dokumentarnog filma završava se večeras

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Slađan Stojanović, Oliver Paunović i Vladmir Ristić (s leva) Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Sinoć je na Velikoj sceni pozorišta “Bora Stanković” u Vranju prikazan dokumentarni film “Glumčina” o životu slavnog srpskog glumca Zorana Radmilovića. Publici su se poklonili reditelj filma Vladimir Ristić i producent Oliver Paunović. Ovaj film je premijerno prikazan ove godine na Filmskim susretima u Nišu, a produkciju potpisuje City marketing grupa. Večeras je poslednje veče 17. Međunardnog festivala dokumentarnog filma “Dokument 2021”, kada organizator Slađan Stojanović očekuje punu salu.

Dokumentarni film o glumcu Zoranu Radmiloviću rađen je po motivima knjige “Čarobnjak Radmilović” Milana Cacija Mihailovića i ima liniju koja prati Cacijeva svedočanstva na nivou biografskih podataka, zanimljivosti, anegdota i nekih dosad neobjavljenih priča. Sadrži i svedočanstva ljudi koji su godinama sarađivali sa Zoranom u pozorištu i na filmu. Veliki oslonac je arhivski materijal, ogromna građa koja je ostala iza Zorana i koja predstavlja riznicu kulturne baštine Srbije.

Film “Glumčina” premijerno je prikazan ove godine na Letnjoj pozornici u Nišu na završnoj večeri Festivala glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma, a od tada je prikazan i na Međunarodnom festivalu “Prvi kadar” u Istočnom Sarajevu i na Srpskom festivalu u Čikagu koji je održan od 3. do 5. decembra ove godine. Film je niška publika mogla da vidi novembra u bioskopu šoping centra “Delta planet”.

“Premijerom u Vranju završavamo uspešno predstavljanje filma o Zoranu Radmiloviću u ovoj kalendarskoj godini.  Producentska kuća City marketing grupa je veoma zadovoljna ovim filmom, pre svega emotivnom reakcijom publike, jer je Zoran Radmilović i svojim likom i delom zadužio srpsku kinematografiju. Velika scena pozorišta “Bora Stanković” pružila je divan ambijent, a posebno smo zadovoljni tehničkim kvaltetom projekcije”, rekao je Oliver Paunović nakon premijere u Vranju.

Festival dokumentarnog filma “Dokument 2021”, počeo je 22. decembra, do sada je prikazano sedam filmova, večeras će biti projekcije još tri ; „Obično čudo – Stublaja“, „Nije važno odakle sam“ i „Erik“.

“Prošle godine zbog epidemiloške situacije nismo održali Festival, pa smo se ove godine potrudili da ljubiteljima dokumentarnog filma u Vranju nadoknadimo propušteno. Ovogodišnji filmovi su selektovani kao najbolji iz produkcije ovog žanra,  a odabrano je deset filmova iz pet zemalja u regionu. Svi filmovi su novi, aktuelni, nagrađivani, a zadovaljan sam i odzivom publike”, istakao je Slađan Stojanović, organizator Festivala.

Festival zatvara film “Erik”, koji dolazi iz Hrvatske. reditelja Danila Lole Ilića. Za ovaj film Stojanović očekuje punu salu pozorišta “Bora Stanković”, jer se radi o reditelju koji je rođen i odrastao u Vranju, a živi i radi u Puli.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x