Udruženje Efektiva: Unazađena prava potrošača u Srbiji, zakon mrtvo slovo na papiru

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: PKS
Podelite vest

Udruženje potrošača “Efektiva” ukazalo je da su unazađena prava potrošača u Srbiji i za je zakon o njihovoj zaštiti mrtvo slovo na papiru.

“Još jedan Svetski dan potrošača protiče u potpunoj obespravljenosti domaćih potrošača. Kako je i Ustavom predviđeno, stečena prava mogu samo da se unapređuju, što znači da sa svakim novim izmenama Zakona o zaštiti potrošača, prava potrošača mogu biti samo veća i bolja. Međutim, Srbija je i tu izolovani slučaj, pa su poslednjim izmenama tog zakona, prava potrošača u nekim delovima derogirana”, navodi se u saopštenju “Efektive”.

Udruženje je povodom Svetskog dana potrošača koji se danas obeležava istaklo da godinama unazad potrošače u Srbiji muče isti, nerešivi problemi.

“I to zna svako ko je probao da zameni obuću raspalu posle mesec dana nošenja, tehniku koja se pokvari posle 15 dana upotrebe, ili je probao, da u skladu sa zakonom, raskine ugovor sa mobilnim ili kablovskim operatorom. O problemima sa komunalnim preduzećima je nepotrebno i pričati, jer sudovi i nadležni organi, aktivno pružaju podršku nezakonitim radnjama”, navela je “Efektiva” u saopštenju.

Ocenjeno je da “ne postoji organ, institucija ili sud, koji na brz i efikasan način može da reše nastali problem potrošača”.

Potrošački sporovi, koji bi prema odredbama Zakona o parničnom postupku, trebalo da se rešavaju po ubrzanom postupku i bez plaćanja sudske takse, godinama se, kako tvrdi “Efektiva”, razvlače po sudovima, a nije mali broj primera u kojima sud čak odredi plaćanje sudske takse, iako je odredbama Zakonom o zaštiti potrošača predviđeno da se ona ne plaća.

Udruženje je istaklo da postoje i “paradržavna” udruženja potrošača, “koja često aminuju nezakonite poteze, uglavnom komunalnih preduzeća, jer učestvuju u radu komisija za rešavanje reklamacija potrošača, u kojima su plaćeni od tog istog JKP, kome treba da saopšte da krši zakon”.

Svetski dan prava potrošača obeležava se od 15. marta 1983. godine, u znak zahvalnosti Džonu F. Kenediju, koji je 15.marta 1962. godine u Kongresu SAD predložio, a Kongres prihvatio, četiri osnovna prava potrošača: Pravo na bezbednost, Pravo da potrošač bude informisan, Pravo na izbor i Pravo da bude saslušan.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x