Vlada Srbije odobrila je danas mesečne kvote za izvoz po 150.000 tona pšenice i kukuruza, 20.000 tona brašna i osam miliona litara rafinisanog suncokretovog ulja.

Udruženje “Žita Srbije”: Dobro je što će krenuti izvoz žitarica i ulja, ovo je samo početak dijaloga

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Pixabay.com
Podelite vest

Direktorka Udruženja “Žita Srbije” Sunčica Savović rekla je danas, povodom odluke Vlade Srbije da ukine zabranu izvoza pšenice, kukuruza, brašna i ulja i odobri kvote za te proizvode, da je dobro što će krenuti izvoz i da se nada da je to početak dijaloga sa Vladom Srbije.

“Dobro je da će krenuti izvoz pšenice, kukuruza, brašna i ulja. Nadam se da je to početak uspešnijeg dijaloga, utemeljenog na argumentima u realnoj situaciji i da će Vlada Srbije izaći u susret našim zahtevima”, rekla je Savović agenciji Beta.

Vlada Srbije odobrila je danas mesečne kvote za izvoz po 150.000 tona pšenice i kukuruza, 20.000 tona brašna i osam miliona litara rafinisanog suncokretovog ulja.

Po zahtevu će moći da se traži odobrenje za izvoz maksimalno 20 odsto odobrenih količina po grupi proizvoda na mesečnom nivou. U slučaju da izvoznici ne izvezu ili prekorače odobrene količine, narednog mesece neće moći da podnesu zahtev za izvoz.

Zahtevi se mogu podnositi od 20. do 25. u tekućem mesecu za naredni mesec, dok će za maj zahtevi moći da se podnesu od 22. do 28. aprila.

Udruženje “Žita Srbije” tražilo je mesečnu kvotu od po 350.000 tona za pšenicu i za kukuruz za sve destinacije, isključivo za ugovore potpisane do 9. marta ove godine, pre zabrane izvoza i isključivo za stari rod.

Drugi zahtev je bio da kvotu za izvoz suncokretovog ulja, rafinisanog i nerafinisanog utvrdi Ministarstvo poljoprivrede, a ona bi obuhvatala sve ugovore Udruženja i količine koje su uljare dostavile preko svog udruženja.

Među zahtevima je i da izvoz pšeničnog brašna i prekrupe i griza od kukuruza bude slobodan.

Udruženje je tražilo i ukidanje carina na uvoz pšenice i kukuruza na neodređeno vreme.

Vlasnik mlina MB komerc u Batajnici Milorad Batalo rekao je za Betu da se iz Srbije pre zabrane izvoza, na inostrano tržište plasiralo 10.000-12.000 tona brašna i da bi sadašnja odobrena kvota bila prihvatljiva, ali da pretpostavlja da će tražnja sada biti veća.

“Dozvoljeni izvoz brašna po zahtevu od 20 odsto od kvote od 20.000 tona značilo bi da moj mlin može da izveze 4.000 tona mesečno, a to je prevelika količina za jedan mlin. Moj mlin je mesečno mogao da izveze od 1.000 do 1.500 tona mesečno, a spada među najveće, što znači da ćemo moći da se oslobodimo viškova tog proizvoda koji nam je zauzimao skladišni prostor”, rekao je Batalo.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x