Ujedinjeni i Zeleno-levi klub pisali međunarodnim akterima: Izbori ali pod jednakim uslovima za sve

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija Foto: OSR
Podelite vest

Poslaničke grupe Ujedinjeni i Zeleno-levi klub – Ne davimo Beograd uputile su zajedničko pismo, kako su naveli, međunarodnim akterima sa zahtevom da se evropske institucije dodatno angažuju u sprovođenju preporuka koje su dali u cilju demokratizacije Srbije, navodeći da “ne odbijaju izbore, ali oni će imati istinski legitimitet samo ako se uslovi za sve izjednače”.

U pismu se, kako je saopšteno, napominje potreba da se preporuke izborne posmatrače misije ODIHR u potpunosti implementiraju u transparentnom procesu i mnogo pre narednih izbora i pozivaju međunarodne institucije koje su podržale ove preporuke da pomognu u njihovoj implementaciji u ovom ključnom trenutku za zemlju.

“Pozivamo ih da pomognu u uspostavljanju i omogućavanju transparentnog procesa o uslovima predstojećih izbora. Bez ove pomoći i bez procesa kroz koji možemo da dođemo do ravnopravnijih uslova i pravednije političke konkurencije, sadašnja duboka politička kriza neće biti rešena, a budućnost Srbije će ostati neizvesna”, poručeno je u pismu.

Navodi se da su stranke potpisnice pisma, koje tehnički organizuju proteste “Srbija protiv nasilja”, posvećene evropskoj budućnosti Srbije. One ističu: “Za nas je Evropska unija prirodna destinacija za demokratsku i ekonomski prosperitetnu Srbiju”.

“Ne želimo da Srbija bude partner čija vam je pomoć potrebna da održite region stabilnim, ali koga ne želite za svojim stolom, jer se gnušate njegovih manira. Želimo da Srbija postane članica koja deli vrednosti na kojima je osnovana Evropa i koja u skladu sa njima rešava otvorena unutrašnja i spoljna pitanja”, naveli su potpisnici.

U pismu se podseća na dva nedavna masakra, kad su ubijena deca i mladi, uz konstataciju da “daleko od toga da je Srbija jedina zemlja koja je doživela masovna ubistva”.

Ali, napomenuto je, “ne treba bežati od činjenice da su se ovi događaji odigrali u atmosferi nasilja i straha, u zemlji u kojoj se protivnici vlasti svakodnevno zastrašuju i vređaju i gde je na meti svako ko se usudi da iznese kritičko mišljenje o vlasti i označen je kao zaverenik u njenom rušenju”.

Na ove tragedije “građani glavnog grada Srbije izašli su na ulice odbacujući kulturu nasilja koja je preplavila zemlju u vreme vladavine aktuelnog predsednika i njemu lojalnih medija”, piše u pismu.

“Od prvog protesta 8. maja, održano je još osam skupova ‘Srbija protiv nasilja’ koje su tehnički organizovale opozicione parlamentarne stranke. Oni su samo narastali kako su građani – a posebno mladi – dizali svoj glas i organizovali se”, piše, uz podsećanje na zahteve sa protesta.

Kako je navedeno, “umesto da ujedini zemlju koju su potresle od dve tragedije, predsednik (Srbije Aleksndarr Vučić) je radio ono što najbolje ume – potpirivao podelu i ciljao ‘neprijatelje'” i “demonstrante okarektirisao kao ‘ološ’ i ‘lešinare'”.

“Predsednik je ponudio da otpočne razgovore sa opozicijom, ali nije prestao da vređa i kleveta one sa kojima navodno očekuje da uđe u taj dijalog. Takođe nije učinio ništa da obeshrabri pretnje javnim ličnostima koje podržavaju proteste, niti je uputio policiju da ispita ove pretnje. Pribegavši taktici tipičnoj za njegov režim najavio je prevremene izbore”, ukazano je u pismu.

Ističe se da su “svi izbori od kada je sadašnja koalicija preuzela vlast 2012. godine, osim 2020, raspisani pre isteka mandata vlade”.

“Predstojeći izbori – ako se zaista raspišu – biće još jedni koji teško da će biti pošteni. Mi, kao deo stranaka koje tehnički organizuju proteste ‘Srbija protiv nasilja’, ne odbijamo izbore, ali oni će imati istinski legitimitet samo ako se uslovi za sve izjednače”, napominje se u pismu.

Kao adrese na koje je pismo upućeno navedeni su generalni direktor Generalnog direktorata za susedstvo i pregovore o proširenju Gert Jan Koopman, generalni direktor Evropske služba za spoljne poslove Angelina Eichhorst, član Evropskog parlamenta, izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik, zamenik pomoćnika sekretara, Stejt department SAD Gabrijel Eskobar.

Takođe ambasador EU u Srbiji Emanuele Žofre, ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil, šef Misije OEBS-a u Srbiji Jan Bratu, šef kancelarije Saveta Evrope u Srbiji Tobijas Flesenkemper.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x