Uz zvuke “Virtuoza” Bojana Suđića počelo “Kulturno leto” na Zlatiboru

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: TOZ
Podelite vest

Na Kraljevom trgu na Zlatiboru, danas 15. jula koncertom simfonijskog orkestra “Virtouzi” pod dirigentskom palicom maestra Bojana Suđića i zvanično je počela manifestacija “Kulturno leto”.

Koncert je počeo finalom uvertire “Vilijem Tel” italijanskog kompozitora Đoakima Rosinija, a potom je usledio i španski kolorit i delovi “Karmen” , jedne od najpopularnijih opera francuskog kompozitora Žorža Bizea. Sopran Sofija Petrović, umetnica koja je svoju karijeru gradila u čuvenoj pariskoj operi otpevala je čuvenu “Habaneru” i “Uvertiru”, a sjajni rumunski tenor Remus Alezaroae izveo je dve napolitanske arije upotpunjene poznatom hebrejskom pesmom “Hava nagila”, kao i čuvenim “Čardašom” Vitoria Montija. Prvak temišvarske opere maestralno je izveo i veoma zahtevnu tenorsku ariju “Nessun dorma” Đakoma Pučinija iz opere “Turandot” koju su sa uspehom izvodili samo najveći svetski tenori.

Potom su usledili latino ritmovi dva meksička i jednog brazilskog kompozitora, kao i neizostavna muzika za film “Pirati sa Kariba”. Finale večerašnjeg programa pokazalo je da je publici ipak najdraža domaća muzika, kada su usledile numere” Poskok i Moravac”, kao i “Pašona” u aranžmanu Blagojevića , “Đelem Đelem” i “Žikino kolo” u aranžmanu Vrtačnika i za kraj “Vranjska svita” takođe u aranžmanu Blagojevića.

Festivalski orkestar “Virtouzi” čine izabrani najvrsniji instrumentalisti iz naše zemlje koji plene umećem i energijom na sceni, a to su pokazali i večeras kada su se odazvali zlatiborskoj publici na bis i odsvirali numere “Zajdi, zajdi”, Eduardo di Kapua –“ O sole mio”, Ofenabahov “Kan kan”, a za kraj “Pukni zoro” i “Marš na Drinu”. Predvodi ih maestro Bojan Suđić, najveće dirigentsko ime na ovim prostorima, čija karijera obiluje nastupima sa brojnim najrenomiranijim ansamblima iz čitavog sveta.

Foto: TOZ

Dugo očekivani početak Kulturnog leta privukao je veliko interesovanje i posetu. Posebna atrakcija bila je nova multimedijalna fontana na jezeru koja je svojim „plesom” dodatno podigla atmosferu, a publika je delove koncerta mogla da prati i na vodenom bimu. Sledeći događaj na programu je već 18. jula kada će na Kraljevom trgu nastupiti ženska pevačka grupa “Ogrlica od bisera” od 20 časova.

Foto: TOZ

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x