Valjevo dobija digitalnu mapu tradicionalnih malih biznisa

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Digitalna mapa sa stazama za šetnju i planinarenje u Srbiji biće do letnje sezone dostupna za sve stanovnike i turiste, a posebnu pažnju na njoj privlače lokacije malih biznisa na području Valjevskih planina koji nude bogatu ponudu tradicionalnih proizvoda i suvenira.

Ideja je nastala kao deo projekta „Staze Srbije“, u cilju promovisanja pešačenja, planinarenja i boravka u prirodi, i osnaživanja malih i mikro privrednika u okolini staza, s posebnim akcentom na razvoj ženskog preduzetništva na području Valjevskih planina, saopštila je stalna predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji Fransin Pikap.

“UNDP je u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija, gradom Valjevo, opštinskom turističkom organizacijom i Etno mrežom, organizovao i obuku za preduzetnike i preduzetnice koje se bave ručnim radom, kako bi stekle veštine onlajn trgovine i marketinga, kao i pakovanja i brendiranja svojih proizvoda. Sve polaznice kursa vladaju tradicionalnim veštinama i zanatstvom poput veza, pletenja i razbarenja, koje spajaju sa modom i dizajnom i tako pretvaraju strast i hobi u poslovne prilike, a novostečene veštine pomoći će im da budu vidljivije i prisutnije na modernom tržištu” rekla je Pikap.

Preduzetnici i vlasnici mikro preduzeća iz Valjeva imali su, takođe, priliku da, u prethodnom periodu, modernizuju svoje poslovanje kroz projekat „Mali biznis informator“ i dobiju ekpertsku podršku u domenu onlajn trgovine, bezgotovinskog plaćanja, registracije poslovanja na Google mapama i fiskalizacije. Projekat sprovodi NALED, uz podršku Britanske ambasade i u partnerstvu s Kabinetom predsednice Srbije i ministarstvima privrede i finansija.

“Mali i mikro biznisi su neretko najmanje vidljiv deo privrede, a često su temelj razvoja zajednice i zato nam je drago što ovaj projekat pomaže upravo njima. Važno je da danas svi imaju jednake prilike da uče nove veštine korišćenja tehnologije i zato Britanska ambasada posvećuje posebnu pažnju ulaganju u njihov razvoj”, kaže zamenik šefa misije Britanske ambasade u Srbiji Dominik Otvej.

Izvršna direktorka NALED-a i predsednica Etno mreže Violeta Jovanović ističe da je podrška Britanske ambasade u Valjevu, Novom Sadu, Nišu, Kruševcu i Kragujevcu pomogla privrednicima u razvoju elektronskih usluga i otvaranju novih tržišta kroz internet prodaju.

“Naše istraživanje pokazalo je da je skoro polovina malih privrednika već mapirala svoje poslovanje, oko 60 procenata elektronski plaća račune, a više od trećine na ovaj način vodi dokumentaciju. Zato nam je drago što podršku u digitalizaciji možemo da pružimo i ženama koje se bave ručnim radom, a Etno mreža će kontinuirano nastaviti da pruža podršku u domenu obuka i stvaranju novih prilika za njihovo zaposlenje”, naglasila je Jovanović.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x