Veliko interesovanje za “novija” zanimanja u Srbiji: Dreseri i frizeri za pse nikada traženiji

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Niš; Srbija Vesti
Podelite vest

Poslednjih godina i tokom pandemije nazaposlena lica u Srbiji pokazala su interesovanje za ne standardna zanimanja u nešto većem procentu, informacije su Nacionalne službe za zapošljavanje. Svakodnevno smo svedoci sve većeg broja porodica koje se odlučuju da čuvaju kućnog ljubimca.

Sa povećanjem broja ljubimaca, javila se i veća potreba za otvaranjem salona za negu mačaka i pasa kao i pansiona za čuvanje životinja. Nišlijka koja već dve godine čuva malenu pudlu za Srbija Vesti kaže da termin za šišanje svog ljubimca mora da traži i po nekoliko dana ranije, jer je velika gužva. Kada i stigne na red “frizura” njenog ljubimca košta više nego usluga njenog ličnog frizera, kaže uz osmeh.

“Među nezaposlenima vlada najveća zainteresovanost za samozapošljavanje, zapošljavanje nezaposlenih iz teže zapošljivih kategorija, pripravništvo za mlade sa visokim obrazovanjem za mere stručne prakse trenutno ali velika zainteresovanost postoji generalno za sve mere”. kaže za Srbija Vesti, zamenik direktora Filijale Niš NSZ Vanja Stojković.

SV: Šta je to što je drugačije nego ranijih godina, da li ima nekih zanimanja koja su neobična i koja su?

“U odnosu na prošlu godinu veći je iznos za subvencije za samozapošljavanje od 250 na 300 000 dinara, ostala lica iz teže zapošljivih kategorija OSI sa 270 na 330,  veći je iznosi za stručnu praksu od 20 na 22.000 srednje, sa 22 na 24000 za više i od 25 na 27. 000 dinara za visoko obrazovanje. Novina su zanimanje usluge zbrinjavanja životinja, što podrazumeva smeštaj, ishrana, češljanje, čuvanje i treniranje”, kaže Stojković.

Sve ove usvojene promene važe za čitavu Srbiju a iznosi variraju od razvijenosti područja, pojašnjavaju u NSZ.

I dalje najveći procenat zainteresovanih je za standardna zanimanja a to su adokati, it sektor, kozmetičke usluge sa tom promenom što su poslednjih godina zastupljena i znaimanja vezana za životinje i to čak 5%.

NSZ preporučuje nezaposlenim licima da se informišu o javnim pozivima preko sajta NSZ ili lično.

“Svaki poslodavac i nezaposleno lice može da dođe na konsultacije i dobiće preporuku oko svih mera i kombinacije mera”, zaključuje Stojanović.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x