Veljko iz Niša jedan od najtalentovanijih mladih umetnika u Srbiji

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Nagrađeni rad Veljka Veselinovića; Foto: privatna arhiva
Podelite vest

Učenik trećeg razreda Umetničke škole u Nišu Veljko Veselinović osvojio je treće mesto na nedavno završenom Medjunarodnom likovnom konkursu „Mini restART“ i time ponovo potvrdio da je jedan od najtalentovanijih mladih umetnika u Srbiji.

Učesnici konkursa slali su radove na temu „Daj mi krila jedan krug“, a njemu je nagradala pripala za crtež sove koji je uradio na časovima likovnog sa profesorkom mentorkom Oliverom Stanković Petrović.

Veselinović je kazao da je do sada osvojio više nagrada na različitim likovnim takmičenjima, ali da mu one nisu cilj, kao i da crta i slika zato što to voli.

„Uvek sam voleo da crtam i da slikam, to mi je uvek bilo zanimljivo, a da baš ozbiljno krenem da crtam, da postavljam sebi izazove, počeo sam negde sa 13 godina, kada sam otkrio da radom i trudom mogu mnogo da postignem. Svaki rad je, kako sam vežbao, bio sve bolji i bolji“, rekao je Veselinović.

Portret dede; Foto: privatna arhiva

Za nastavnike i poznanike Veselinovićev izuzetan talenat ne predstavlja iznenadjenje pošto je njegov deda Dušan Šukletović, slikar, majka Neda je takodje slikar, a otac Miljan je završio Umetničku školu. Upravo su mu deda i majka i uzori, ali oni ističu da ih je Veljko svojim radovima već nadmašio.

„Upisao sam grafički smer Umetničke škole, a tamo se radi na kompjuteru, medjutim ne volim baš digitalno da radim, više volim ovako ručno. Hiperrealizam mi je sada najzanimljiviji“, izjavio je Veselinović.

Prema njegovim rečima, hiperrealizam zahteva mnogo truda, rada i vremena a kao najvažniju stvar je ocenio strpljenje i preciznost jer rad mora biti što sličniji fotografiji.

„Uglavnom radim po mesec ili dva, možda i više. Portret dede sam radio pre nekoliko meseci, za to mi je trebalo oko dva meseca“, kazao je Veselinović.

Foto: privatna arhiva
Foto: privatna arhiva
Portret dede; Foto: privatna arhiva

Prvi naredni rad mladog niškog umetnika biće hiperrealistčan portret Mohameda Alija, koji mu je zanimljiv kao najbolji bokser svih vremena. Po završetku Umetničke škole planira da studira slikarstvo, verovatno na akademiji u Beogradu.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x