Veroučitelji apelovali da se omogući funkcionisanje verske nastave

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto; Srbija vesti
Podelite vest

Veroučitelji Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke uputili su apel prosvetnoj i široj javnosti, a pre svih nadležnim organima Srbije, i zatražili da omoguće normalno funkcionisanje verske nastave u skladu sa zakonima.

Naveli su da se javno oglašavaju povodom grubog kršenja prava roditelja i njihove dece na slobodno opredeljivanje i pohađanje verske nastave u školama, uz podsećanje da je Ustavom Srbije zagarantovano svakom građaninu pravo na slobodu veroispovesti i da vaspitava svoju decu u skladu sa svojim uverenjima.

“Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja omogućeno je članovima svih tradicionalnih Crkava i verskih zajednica da njihova deca pohađaju versku nastavu u osnovnim i srednjim školama. Stoga, svako obeshrabrivanje i sprečavanje dece i njihovih roditelja da se opredele za versku nastavu, predstavlja flagrantno kršenje njihovih Ustavom i Zakonom zagarantovanih prava”, navedeno je u apelu.

Kako su istakli, nije reč o pojedinačnim slučajevima što potvrđuju i žalbe koje su podneli povodom prekršaja u više od 60 osnovnih i srednjih škola, od ukupno 221 u kojima se izvodi verska nastava na području Arhiepiskopije, za koje su najodgovorniji direktori škola.

Dodali su da su Pravilnikom iz 2008. godine uvedena nova pravila za formiranje grupa za versku nastavu i građansko vaspitanje, bez saglasnosti vladine Кomisije za versku nastavu.

Prvobitna i najpravednija praksa bila je, kako su objasnili, da se grupe za versku nastavu i građansko vaspitanje formiraju bez obzira na broj učenika u njima, a novim pravilnikom propisan je minimalan broj od 15 učenika za formiranje grupa, dok je donošenjem stručnih uputstava taj broj podignut na 30 uz spajanje više odeljenja.

Ovo je rezultiralo time da su mnoga deca, posebno iz manjinskih verskih zajednica, ostala bez prava da pohađaju versku nastavu u školama, jer ih nije bilo dovoljno za formiranje grupa, dodaje se u saopštenju.

“Bojimo se da sve ovo vodi ka ponovnom izbacivanju verske nastave iz školskog sistema Srbije, to jest ukidanju ustavom i zakonom zagarantovanih prava roditelja i dece, ali i gubitku posla svih nas”, naveli su veroučitelji Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke.

Patrijarh SPC Porfirije ranije je objavio da je “razočaran informacijom da direktori više osnovnih i srednjih škola u Srbiji svesno obeshrabruju, čak i sprečavaju, učenike i roditelje da se opredele za versku nastavu”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x