Via ferrata Gornjak, “gvozdeni penjački put” dostupan samo snažnim i iskusnim penjačima (FOTO)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

VIA FERRATA GORNJAK: MIROSLAV DOKMAN
Podelite vest

Na stenama planine Mali Vukan, iznad Gornjačke klisure i desne obale reke Mlave, u istočnoj Srbiji, izgrađena je Via ferrata Gornjak, “gvozdeni penjački put”.

Ovaj sportski objekat zajedničkim snagama izgradili su Planinarsko društvo “Gornjak” iz Petrovca na Mlavi, Opština Petrovac na Mlavi i Planinarski savez Srbije.
 
VIA FERRATA GORNJAK: MIROSLAV DOKMAN

U odnosu na većinu via ferrata, kao što, recimo Via ferrata Berim na Kosovu ili brojne via ferrate u Alpima, na Via ferrati Gornjak nisu igrađeni metalni nogostupi, gazišta i merdevine, a jeste izgrađena metalna sajla sa klinovima koji oivičavaju njena polja. Ovo, naravno, iziskuje povećane napore i više iskustva i veštine u kretanju na stenama, traženje oslonaca u izbočinama i udubljenima na tenama te se na Via ferrati Gornjak mogu oprobati snažniji i iskusniji penjači.

 
Dužina Via ferrate Gornjak je 1100 metara, visinska razlika je 300 metara, a trasa je podeljena na 12 deonica, od kojih je par njih izuzetno zahtevno. Vertikalne stene i stalna potreba za pronalaženjem oslonca i sigurnih “hvatova” prilično opterećuje penjače. Za prelazak Via ferrate Gornjak potrebno je tri do tri i po sata, a za silazak obilaznom, ali strmom stazom “4 lule”, još sat i po vremena.
 
Prva deonica, zbog vertikalne litice, odmah se svrstava u teže. Uz nju, po težini odskače i peta deonica, dok su jedanesta i dvanaesta deonica ekstremno naporne. Praktično, kada nema izgrađenih gazišta, nogostupa i merdevina, sajla služi samo za osiguravanje, a kretnje na Via ferrati Gornjak se ne razlikuju od penjanja po stenama u Jelašničkoj ili Sićevačkoj klisuri.
 
Pred nama su fotografije načinjene na trening akciji via ferrata i penjačkog tima Planinaskog društva “Preslap”, koja je održana 22.avgusta 2020.godine. Akciju je vodio Slobodan Vasković. Kretanje je dodatno otežavao i izuzetno topao dan, koji je maksimalno zagrejao stene Malog Vukana.
The gallery was not found!
 
Planinarsko društvo “Gornjak” iz Petrovca na Mlavi zaslužuje sve pohvale za održavanej Via ferrate Gornjak, promotivne aktivnosti i kompletnu logistiku koju pruža penjačima.
 
Kako smo saznali, u Gornjačkoj klisuri izgradiće se još dve via ferrate i jedan zip line.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x