Via ferrata Gornjak, „gvozdeni penjački put“ dostupan samo snažnim i iskusnim penjačima (FOTO)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
VIA FERRATA GORNJAK: MIROSLAV DOKMAN

Na stenama planine Mali Vukan, iznad Gornjačke klisure i desne obale reke Mlave, u istočnoj Srbiji, izgrađena je Via ferrata Gornjak, „gvozdeni penjački put“.

Ovaj sportski objekat zajedničkim snagama izgradili su Planinarsko društvo „Gornjak“ iz Petrovca na Mlavi, Opština Petrovac na Mlavi i Planinarski savez Srbije.
 
VIA FERRATA GORNJAK: MIROSLAV DOKMAN

U odnosu na većinu via ferrata, kao što, recimo Via ferrata Berim na Kosovu ili brojne via ferrate u Alpima, na Via ferrati Gornjak nisu igrađeni metalni nogostupi, gazišta i merdevine, a jeste izgrađena metalna sajla sa klinovima koji oivičavaju njena polja. Ovo, naravno, iziskuje povećane napore i više iskustva i veštine u kretanju na stenama, traženje oslonaca u izbočinama i udubljenima na tenama te se na Via ferrati Gornjak mogu oprobati snažniji i iskusniji penjači.

 
Dužina Via ferrate Gornjak je 1100 metara, visinska razlika je 300 metara, a trasa je podeljena na 12 deonica, od kojih je par njih izuzetno zahtevno. Vertikalne stene i stalna potreba za pronalaženjem oslonca i sigurnih „hvatova“ prilično opterećuje penjače. Za prelazak Via ferrate Gornjak potrebno je tri do tri i po sata, a za silazak obilaznom, ali strmom stazom „4 lule“, još sat i po vremena.
 
Prva deonica, zbog vertikalne litice, odmah se svrstava u teže. Uz nju, po težini odskače i peta deonica, dok su jedanesta i dvanaesta deonica ekstremno naporne. Praktično, kada nema izgrađenih gazišta, nogostupa i merdevina, sajla služi samo za osiguravanje, a kretnje na Via ferrati Gornjak se ne razlikuju od penjanja po stenama u Jelašničkoj ili Sićevačkoj klisuri.
 
Pred nama su fotografije načinjene na trening akciji via ferrata i penjačkog tima Planinaskog društva „Preslap“, koja je održana 22.avgusta 2020.godine. Akciju je vodio Slobodan Vasković. Kretanje je dodatno otežavao i izuzetno topao dan, koji je maksimalno zagrejao stene Malog Vukana.

[foogallery id=“2818″]

 
Planinarsko društvo „Gornjak“ iz Petrovca na Mlavi zaslužuje sve pohvale za održavanej Via ferrate Gornjak, promotivne aktivnosti i kompletnu logistiku koju pruža penjačima.
 
Kako smo saznali, u Gornjačkoj klisuri izgradiće se još dve via ferrate i jedan zip line.
Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Tagovi

Povezane vesti:

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Коментари
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x