Vidovdan: Kosovski boj i “ko je vera, a ko nevera”

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube Nikola Jaksic video printscreen
Podelite vest

Vidovdan je nepokretni  praznik koga 28. juna praznuje Srpska pravoslavna crkva i vernici  i jedan od najvećih srpskih praznika. Značaj Vidovdana za srpski narod proističe iz istorijskih događaja koji su vezani za taj datum. Od svih je najznačajniji Kosovski boj i pogibija kneza Lazara (1371-1389) koja je sulovila  propast Srpskog carstva.

Mnogi istorijski događaji vezani su za Vidovdan, da nabrojimo neke:

1389, Bitka na Kosovu, sukob srpske vojske pod vođstvom kneza Lazara i turske vojske pod vođstvom sultana Murata

1914, atentat na nadvojvodu Franca Ferdinanda u Sarajevu, što je pokrenulo Prvi svetski rat

1919, potpisan Versajski sporazum, čime je završen Prvi svetski rat,

1921, srpski kralj Aleksandar I Karađorđević doneo Vidovdanski ustav, Ustav Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca,

1948, na inicijativu Sovjetskih delegata Andreja Ždanova, Maljenkova i Suslova doneta Rezolucija Informbiroa što je označilo razlaz između Jugoslavije i istočnog bloka,

1989, obeleženo 600 godina Kosovske bitke, govorom Slobodana Miloševića na Gazimestanu,

1990, usvojeni amandmani na Ustav Hrvatske, kojima je, izmeđ ostalog, Hrvatska definisana kao “nacionalna država hrvatskog naroda i država pripadnika inih naroda i manjina, koji su njezini državljani: Srba, Muslimana, Slovenaca, Čeha, Slovaka (…)” umesto ranije odrednice, po kojoj je ona bila određena kao “nacionalna država hrvatskog naroda, država srpskog naroda u Hrvatskoj i država narodnosti koje u njoj žive”; ta se izmena među mnogim Srbima tumačila kao gubitak statusa konstitutivnog naroda za Srbe u Hrvatskoj.

2000, U Velikom Ropotovu organizovane prve Vidovdanske igre.

2001, Slobodan Milošević izručen tribunalu u Hagu.

O poreklu narodnog naziva za ovaj praznik postoji više verzija, ali nijedna nije dokazana.

Po jednoj verziji je ovaj praznik nastavak slavljenja slovenskog paganskog božanstva Svetovida, koji je bio bog obilja i rata i koji je možda bio srpski vrhovni bog.

Po drugoj interpretaciji su poštovanje svetog Vida (lat. Sanctus Vitus) doneli sa sobom nemački katolički rudari Sasi, a njihov svetac je prilagođen lokalnom stanovništvu. Međutim treba imati u vidu da su u Polablju gde je takođe poštovan Svetovid, njegova svetilišta mahom zamenjena crkvama posvećenim svetom Vitu.

Po trećoj interpretaciji, i moguće najverovatnijoj, u pitanju je ostatak Zapadnog hrišćanstva iz vremena dok je među Srbima bio jači uticaj Rima nego Carigrada.

Po interpretaciji koja se vezuje za tradiciju i mit Kosovskog boja, sudar dveju vojski na Kosovu polju je trebao da se desi na dan kada treba da se vidi ko je vera, a ko nevera. Po tom mitu se od tada taj dan naziva Vidovdanom.

Na Kosovu polju  se 28. juna 1389. godine odigrala spresudna bitka između srpske i turske vojske, koja je otvorila vrata Turcima za dalji prodor u Evropu. Prema oskudnim istorijskim podacima Kosovska bitka je Turcima obezbedila dalji prodor na Balkan, Srbija postala turska vazalna država, a njeno osvajanje završeno je 1459. kada su Turci zauzeli utvrđeni grad Smederevo.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x