Vodeći svetski naučni portal rangirao Miodraga Stojkovića kao najeminentnijeg naučnika iz Srbije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Istraživački portal Research.com, vodeći svetski portal za naučnike, rangirao je profesora i genetičara Miodraga Stojkovića iz Leskovca na prvo mesto, kao najeminentnijeg naučnika iz Srbije.

Stojković je kazao da mu je bavljenje naukom bio dečiji san i da je zahvaljujući tome objavio više od 150 naučnih radova i uspešan je u svom poslu – naročito u oblastima embriologije, humane genetike, i biologije matičnih ćelija.

Jedan je od prvih naučnika u Evropi koji je sa profesorom Ekhardom Volfom i doktorom Valerijem Zakhartčenkom počeo intenzivno da se bavi kloniranjem domaćih životinja.

U oktobru 2002. godine Stojković je prešao u Njukasl u Engleskoj da bi radio sa ljudskim embrionalnim matičnim ćelijama.

Najpre je radio u Centru za humanu reprodukciju i prvi u Velikoj Britaniji uspeo je da dobije i u potpunosti okarakteriše novu liniju ljudskih embrionalnih matičnih ćelija.

Zahvaljujući svojim naučnim dostignućima, iskustvu i demonstraciji praktičkog izvođenja projekta, u avgustu 2004. godine dobio je dozvolu vlade Velike Britanije da prvi u Evropi i počne sa dobijanjem ljudskih embrionalnih matičnih ćelija iz takozvanih kloniranih embriona.

Godine 2008. otvorio je u svom rodnom gradu Leskovcu Kliniku za lečenje steriliteta “Spebo”, koja i 14 godina kasnije uspešno postoji i pruža mogućnost bračnim parovima da postanu roditelji.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x