VOICE: Novosadska kanalizacija puca pod pritiskom investitorske urbanizacije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Kanalizaciona mreža u Novom Sadu je zastarela i dotrajala, rekonstrukcije gotovo da nema, dok se, sa druge strane, zbog izražene urbanizacije i broj objekata priključenih na kanalizaciju od 2010. godine do danas gotovo udvostručio, piše danas novosadski istraživački portal VOICE.

Problemi novosadske kanalizacije jave se već sa prvom malo jačom kišom, kada se pojedine ulice doslovno pretvore u reke, navodi VOICE.

Dodaje se da su posledice zanemarivanja kanalizacionog sistema već vidljive, a stručnjaci su za VOICE ocenili da će problemi “tek da isplivaju”, pre svega zbog potencijalnog kontaminiranja podzemnih bunara iz kojih se crpi voda koju veliki broj Novosađana i dalje pije.

Prema podacima VOICE-a, na teritoriji Grada Novog Sada trenutno je blizu 40.000 priključaka na kanalizacionu mrežu, dok je samo 12 godina ranije, 2010. godine, taj broj iznosio 24.000.

Kako se navodi, 2009. godine urađena je studija novosadskog kanalizacionog sistema u kojoj se navodi da “preopterećenost stare mreže može da izazove poplave niskih terena i suterenskih prostorija” kao i da “stara kanalizaciona mreža u centru ne zadovoljava ni kapacitivno ni funkcionalno i treba postepeno da se izvrši njena zamena”.

Kao ilustraciju preopterećenosti mreže usled sve veće urbanizacije, predsednica Društva arhitekata Novog Sada (DANS) Ana Ferik je navela primer dela grada Podbara.

“Na Podbari su uske ulice. A sada tamo postoje zgrade sa pet, šest i više spratova. Širina ulica je ostala ista. To opterećenje se manifestuje na ulici, zamislite tek kako se ispoljava ispod zemlje. Pod zemljom imamo preopterećenje kapaciteta koje ne možemo da vidimo”, objasnila je ona.

Ferik je kazala da se poplave u samom gradu dešavaju jer su novonastale zgrade samo nadograđene na već loš sistem kanalizacije.

“Ako se već znalo da je sistem preopterećen, da je pred pucanjem, da će stvarati buduće probleme, nije se na to smelo nadograđivati”, navela je ona.

Prema njenim rečima, zbog preopterećenja kanalizacionog sistema moguća je i kontaminacija podzemnih voda.

Iz JKP “Vodovod i kanalizacija” za VOICE su kazali da je kanalizacioni sistem na Podbari toliko zastareo da su u nekoliko navrata, kada im je prijavljena havarija, umesto kanalizacionih cevi videli samo “utabane rupe” u zemlji od cevi koje su istrulile.

“Dakle, kroz rupe gde su nekada bile kanalizacione cevi danas protiču otpadne vode”, navodi VOICE.

Portal dodaje da je broj prijavljen havarija na kanalizacionoj mreži od 2015. do 2021. godine više nego udvostručen, pa je 2015. godine prijavljeno 167 havarija, a 2021. godine 402.

“Najveći broj havarija je rezultat zastarelosti sistema”, kazali su iz JKP Vodovod i kanalizacija.

Dodali su da nemaju produktivnu saradnju sa nadležnim gradskim inspekcijama i da, bez obzira što oni prijavljuju ilegalne priključke na kanalizacionu mrežu, inspekcija ne reaguje.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x