Vojislav Stanković: Zahtevi poljoprivrednika realni, ali država nema uslova da sve ispuni

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC)
Podelite vest

Zahtevi srpskih poljoprivrednika su realni, ali su kratkoročnog karaktera i predstavljaju samo trenutno gašenje požara, rekao je danas za N1 agroekonomista Vojislav Stanković.

On smatra da država nema uslova da ispuni sve zahteve poljoprivrednika.

Kako je dodao, o ceni suncokreta može da se diskutuje, ali i da se ne može dobiti puna cena od 700 evra po toni, dok zahteve koji se tiču energenata treba ispuniti pod hitno.

Kupovna moć građana je po oceni Stankovića, došla do “gornje ivice”.

„Ako je kilogram junećeg mesa sa kostima prešao hiljadu dinara, onda nemamo o čemu da govorimo. I ovako devastirano stočarstvo prestaće da postoji. Slična je situacija i sa proizvodnjom mleka. Proizvođači više nemaju prostora za razvoj“, upozorio je Stanković.

Kada su u pitanju voćarstvo i povrtarstvo, problem je, po njegovim rečima, što Srbija nema prerađivačke i smeštajne kapacitete, a tržište ne može da preradi ceo rod koji stigne istovremeno.

„Situacija na svetskom tržištu pokazuju da će kriza potrajati dugo i da nosi atribute stvaranja novog svetskog poretka i u okviru toga položaj dva najsenzitivnija sektora – energertika i hrana. To su strateški najznačajniji proizvodi“, istakao je Stanković.

On je predlažio da Vlada Srbije već danas poljoprivredu i energetiku proglasi za strateški najznačajnije, a da ministar poljoprivrede polovinu mandata bude i potpredsednik vlade, a drugu polovinu da potpredsednik bude ministar energetike.

Odgovarajući na pitanje šta ako poljoprivrednici ne postignu dogovor sa premijerkom Anom Brnabić, Stanković je rekao da se kompromis mora postići, a da male države kao što je Srbija, moraju da vode računa o snabdevenosti domaćeg tržišta i pokrivanju potreba domaćeg stanovništva.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x