Vranje se nalazi u podnožju dva davno ugašena vulkana (FOTO)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Vidi Srbiju; Pogled sa lokacije Markovo kale
Podelite vest

Na jugu Srbije u blizini Vranja postoje paleovulkanske kupe – vrhovi Oblik i Grot nastali su upravo na taj način. Niško planinarsko društvo “Preslap” uspešno je zaokružilo svoj ciklus uspona na paleovulkanske kupe juga Srbije za 2021. godine ovog vikenda obišavši ove dve planine.

Do sada je ovo društvo obišlo paleovulkanski vrh Mrkonjski vis, na Goljak planini, ovog vikenda osvojeni su Oblik (1310 m) i Grot (1327 m). Pedesetak planinarki i planinara iz Niša i Vranja, bez mnogo muke ispenjali su planine Oblik i Grot koje se nalaze severno od Vranja, u središtu oblasti koju okružuju reka Južna Morava na istoku, reka Veternica na zapadu, visoravan Poljanica na jugu i zapadu, u pravoj liniji sa planinom Kukavicom, koja je severnije, kao i varoš Vladičin Han.

Obe planine podsećaju na čuvenu planinu Fudži u Japanu, zbog kupolikog oblika i zbog toga što ne poseduju prostranstvo, nemaju masive, već imaju samo jednu dimenziju – visinu. Kupe Oblika i Grota nalaze se vrlo blizu jedna drugoj, na samo par kilometara udaljenosti. Iz pravca Vranja, sa juga prema severu, Vranju je bliži Grot, a Oblik je nešto severnije od Grota. Tako dolazimo do zanimljivosti da se grad Vranje nalazi u podnožju dva davno ugašena vulkana.

Akcija Planinarskog društva “Preslap” sadržala je trasu od 20 kilometara, a družina se okupila na arheološkom nalazištu Markovo kale, iznad Vranja, na mestu gde se Mala reka i Devotinska reka spajaju i čine Vranjsku reku. Ovde ima ostataka nekadašnje velike srpske tvrđave, koja je podignuta u 13.veku, a koju je sultan Musa Čelebija porušio 1412.godine.

Foto: Vidi Srbiju; Markovo kale

Predivno planinarenje počelo je na levoj obali Male reke, stazom kroz gustu, stoletnu, listopadnu šumu. Žubor vode i šuma u Maloj reci pružaju preko potrebno osveženje i osećaj opuštenosti, smirenosti. Iz Male reke, trasa izlazi na glavni šumski put, odakle se po prvi put vidi i ogromna vulkanska kupa Grota. Planinari su se odmorili najpre kod lovačke kuće, potom i na izvoru Tri buke.

Foto:Vidi Srbiju; Mala reka

Zatim su zaobišli vrh Grot i uputili se ka Obliku. Vodički tim je, pripremajući akciju, zaključio da je završni uspon na Oblik manje strm i manje zahtevan, te da je bolje da najpre svi izađu na Oblik i uživaju u izvanrednom pogledu, a da potom, u povratku, učesnici koji procene da nemaju snage za uspon na Grot, jednostavno nastava šumskim putem do lovačke kuće, bez penjanja na Grot.

Prilikom završnog uspona na Oblik, koji se odvija po serpentinama, nailazi se na nekoliko izvanrednih vidikovaca, odakle se vide Vranjska Banja, Surdulica, planina Vardenik, planina Besna kobila, čak i Osogovske planine daleko na jugoistoku. Za uspon na Oblik, bilo je potrebno četiri sata laganog hoda, sa čestim odmorima.

Foto: PD Preslap; Oblik

Završni uspon na Grot zahtevniji je od završnog uspona na Oblik. Teren je znatno strmiji. U odnosu na Oblik, vrh Grot nije vidikovac, nalazi se u gustoj šumu, ali sportski izazov i osećaj da se planinari nalaze na vrhu davno ugašenog vulkana, motiviše za uspon i na Grot. Spuštanje sa Grota takođe je veoma strmo i zahtevno, i u ovom delu bila je potrebna naročita opreznost.

Foto: PD Preslap; Grot

Završna deonica na akciji, povrataka prema Markovom kaletu, ponovo se odvijala u Maloj reci, ovoga puta nizvodno, i sada su bistra i brza planinska reka i zelenilo šume, nagradili planinare posle svih napora i uzbuđenja tokom ovog dana.

Foto: Vidi Srbiju; Pogled sa vrha Grot

Vodički tim Planinaskom društva “Preslap” činili su Miroslav Dokman i Vladimir Mitrović, a akcija koja jeodržana ovog vikenda u potpunosti je uspela i zahvaljujući velikoj stručnoj i logističkoj podršci planinarki i planinara iz Vranja, koju u činili Jasminka Nikolov, Dragana Ristić-Mladenović, Goran Zlatanović i Đurica Stanković.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x