Vrh Kun na obodu Suve planine – sve interesantniji planinarima

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Vrh Kun Suva planina
Foto: Miroslav Dokman
Podelite vest

Vrh Kun (659 m), nalazi se na obodu Suve planine, na njenom nižem grebenu, koji se pruža paralelno sa glavnim i znatno višim grebenom na kome su vrhovi Mosor, Sokolov kamen i Trem, i severnije je od glavnog grebena.

Greben na kome je Kun, blizu je, i takođe severnije, od Jelašničke klisure i vrha Radov kamen. Obodni deo Suve planine završava se još jednim paralelnim grebenom ka severu, iznad Nišave i Sićevačke klisure, grebenom koji se pruža od vrha Kusača do vrha Oblik. Najbliže selo vrhu Kun je Bancarevo, a Kun se nalazi zapadno od ovog sela.

Rade Nikčević prvi je među planinarima iz Niša počeo da istražuje i promoviše predeo Suve planine prema vrhu Kun. Sada je Petar Ratković iz Planinarskog društva “Preslap”, meštanin Jelašnice, seoski aktivista, odlučio da uspon na Kun postane deo redovnih programskih aktivnosti Planinarskog društva “Preslap”.

Trenutna sprečenost za izvođenje proramskih aktivnsosti, prouzrokovana epidemijom, iskorišćena je da Petar Ratković, Miroslav Dokman i Nenad Stojanović, 2.avgusta 2020.godine, ispitaju trasu uspona na Kun. Kasnije će Planinarsko društvo “Preslap” sa zadovoljstvom povesti planinare i rekreativce Niša i okoline na ovo atraktivno odredište.

The gallery was not found!

Ova trasa počinje u centru Jelašnica, kod spomenika junacima iz oslobodilačkih ratova. Prvi deo uspona vodi do velike antene iznad sela. Od antene, produžava se šumskom stazom u pravcu jugoistoka, do jedne ledine, odakle se strmo penje ka najvišem delu obodnog grebena Suve planine, na čijem završteku je vrh Kun.

Ova trasa nije nimalo zahtevna, a čim se dostigne visina od petstotinak metara nadmorske visine, počinje da se pruža fantastičan pogled na sve strane. Na trasi je više atraktivnih vidikovaca. Za početak, uživaćemo u panoramskom pogledu na selo Jelašnica, na Nišku Banju i na grad Niš. U blizini je i stenoviti vrh Radov kamen, na koji se uvek penjemo iz srca Jelašničke klisure, a sada posmatramo njegovu istočnu oštru ivicu. Sa svih vidikovaca odlično se uočava i najviši, potkovičasti greben Suve planine. Iz atara Bancareva, sa proplanaka koji vode ka vrhu Kun, vidi se praktično cela potkovica Suve planine, uključujući i vrhove Pasarelo, Smrdan, Rženaca i Divna Gorica. Završni uspon na Kun je postepen. Zanimljivo, na celoj trasi, vidika smo lišeni upravo na samom vrhu Kun, koji se nalazi u gustoj šumi. Ipak, taj šumski pojas je tanak, a proplanci se nalaze već par metara ispod Kuna.

Izbor za silazak sa Kuna je raznovrstan: može se sići i u Gornju Studenu, i u Donju Studenu, a do oba ova sela postoji nekoliko staza, dužih ili kraćih. Najkraća varijanta obuhvata silazak u Donju Studenu, i celokupna dužina trase od Jelašnice, preko Kuna, do Donje Studene, jeste 15-tak kilometara. Teren za kretanje je lagan, a opisani vidici su glavni adut ove trase, koju mogu savladati i rekreativci koji nisu u vrhusnkoj fizičkoj kondiciji.

Kretanje prema Kunu nije brzo, a odmori su česti, zato što se brojnim vidikovcima ne može odoleti, i mora se zastati radi fotografisanja i zadivljujućeg pogleda.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x