Vučević: Situacija na Kosovu i Metohiji nepredvidiva zbog niza jednostranih poteza Prištine

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ministar odbrane Miloš Vucević, foto: BetaPhoto/Miloš Miškov
Podelite vest

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da je situacija na Kosovu i Metohiji nepredvidiva, zbog niza, kako je naveo, jednostranih poteza koje je administracije u Prištini povukla.

“Priština ima konstanto aktivnosti koje su usmerene na podrivanje svih sporazuma koji su do sada postignuti, na zauzimanje daljih pozicija – da li u kontekstu pregovaranja, ili u kontekstu nekih njihovih aktivnosti na terenu koji vode u eskalaciju”, rekao je Vučević za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Dodao je da Priština stalno razmešta policijske jedinice, pokušava transformaciju Kosovskih snaga bezbednosti u oružane snage, pravljenje novih punktova na ključnim saobraćajnicama, mahom na severu Kosova.

“Istovremeno, neke nevladine organizacije određenih zapdnoevropskih država pišu statut Zajednice srpskih opština bez učešća Srba. Predviđaju nam nadležnosti kao da smo neka nevladina oranizacija, kao da smo skup dobrovoljnih ljubitelja ptica i prirode, a ne da to mora da ima strukturu i nadležnosti koje proizilaze iz principa iz Briselskog sporazuma”, ocenio je Vučević.

Kako je kazao, administrativni prelazi su u nadležnosti policije. “Tu je više nego komplikovano u pogledu prištinskom tumačenja tablica opština sa severa Kosova i Metohije – da li može da se uđe ili napusti teritoriju a da posle možete da se vratite – derogiranje, poništavaenje svega što je postignuto kao sporazum i pravljenje situacije koja može da dovede do eskalacije”, kazao je.

On je dodao da je Vojska Srbije (VS) u stalnom kontaktu sa Kforom, da postoji posebna komisija koja je zadužena za komunikaciju, kao i da je načelnik Generalštaba VS general Milan Mojslilović “u kontaktu sa komandantom Kfora, koji je nadležan za očuvanje mira na Kosovu i Metohiji”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x