Vučić Lajčaku i Eskobaru ponovio posvećenost Srbije procesu dijaloga sa Prištinom

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaVideo printscreen
Podelite vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na sastanku sa izlasnicima Evropske unije i SAD, Miroslavom Lajčakom i Gabrijelom Eskobarom (Escobar) da Srbija ostaje posvećena procesu dijaloga sa Prištinom, saopštio je njegov kabinet.

“Vučić je ponovio punu posvećenost Srbije procesu dijaloga sa Prištinom, postizanju kompromisnih i održivih rešenja u korist boljeg života i odnosa između Srba i Albanaca, a kao ključni zahtev podvukao bezbednost našeg naroda na Kosovu i Metohiji”, navodi se u saopštenju.

Posle sastanka sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Lajčakom i zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Eskobarom, Vučić je insistirao na potpunom sprovođenju dogovorenih i potpisanih sporazuma iz Brisela.

“To je na prvom mestu formiranje Zajednice srpskih opština”, dodaje se u saopštenju i dodaje da Vučić pozvao međunarodnu zajednicu da se više anagažuje sa Prištinom u tom pravcu.

Predstavnici EU i SAD ponovili su zajednički zahtev za hitnim zaustavljanjem napetosti i nasilja na terenu, organizaciju novih izbora uz učešće kosovskih Srba i povratak dijalogu o normalizaciji.

Na sastanku je razmotrena aktuelna situacija na severu Kosova i Metohije, načini za smanjenje napetosti na terenu, primena do sada postignutih sporazuma i mogućnosti za napredak dijaloga koji se vodi uz posredovanje EU.

Sastanku su prisustvovali i šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žofre (Giaufret) i ambasador SAD Kristofer Hil (Christopher Hill).

Lajčak i Eskobar su pre Beograda boravili u Prištini.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x